adóügy

2018.04.24. 18:30

Erősödött a gazdaság, nőttek az adóbevételek

A megyeszékhely gazdasági erejének fejlesztéséhez elengedhetetlen a helyi adókból származó bevételek növelése. Az önkormányzat adóügyi osztálya ennek érdekében egyebek mellett szigorúbb ellenőrzés alá vonta a szállásadók kereskedelmi tevékenységét is.

HLB

Nagy Zoltán osztályvezető érdeklődésünkre közölte, hogy 2017-ben a közgyűlés által megfogalmazott helyiadó-előirányzatokhoz képest összességében 101,54 százalékban teljesültek az elvárások. – Ez betudható az erősödő gazdaságnak és az adóosztály feltárási tevékenysége fokozásának – mondta.

Iparűzési adóból 7,37 milliárd, vagyoni típusú adókból pedig 3,325 milliárd forintnyi bevételt realizáltak tavaly. – Az iparűzési adó emelkedése a gazdaság jobb kondíciójára, a Pécsett megjelenő új vállalatokra vezethető vissza. Az elmúlt években több százmilliót hagytunk a pécsi lakosok zsebében az engedményekkel, a kieső bevételt ugyanakkor a gazdaság teljesítménye pótolta.

A szállásadók fokozott ellenőrzésével kapcsolatban az egyik kitűzött cél az idegenforgalmiadó-bevételek növelése volt. Nagy Zoltán szerint amíg 2016-ban 81 millió forint érkezett a város számlájára ebből az adónemből, addig tavaly tíz százalékkal több pénzt kasszíroztak, azaz 90,9 millió forint adót vallottak be a kereskedelmi szálláshelyet működtető vállalkozások. Tavaly az összes adónemet figyelembe véve 594 millió forinttal növekedett a város bevétele 2016-hoz képest, így az előző esztendőben – mindent figyelembe véve – 11,26 milliárd forint adóbevétele keletkezett a városnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában