Tél tábornok beköszönt

2022.04.02. 20:22

Ritka vendég áprilisban a hó: így nézett ki szombat délután a Misina (képgaléria)

Szokatlan hóesésre ébredhettünk ma reggel a Mecsekben, ám délután a déli határon is már több helyen havazott, majd napközben Pécsett is átváltott a szürke eső egy rövid időre hózáporra.

bama.hu

Az esős, szokatlanul hideg április eleji idő rányomta a bélyegét a megye nagy szombati rendezvényeire is, így a Siklós város születésnapja is döcögve indult be szombaton, hiszen a programok többsége napközben elmaradt, az ígéretek szerint cikkünk publikálásakor már zajlott a buli a Neotonnal, majd a Kozmix-szal.

 

Pécsett a Kertváros Napján szintén fagyos volt a hangulat napközben, majd a Vivat Bacchus koncertjére már gyülekeztek a városrész lakói (az énekegyüttes egyből egy karácsonyi dallal kezdett), és estére már elkezdett forrósodni a hangulat. Itt azért gondoltak a szervezők az esetleges rossz időre, hiszen a sátor alatt csak dideregni lehet, ázni szerencsére nem.

forrás: Kővári János Facebook oldala

 

A város felett, a Misinán mindeközben szépen fehéredett a táj. A virágzó fák is vékony hóréteget kaptak, és néhány zsenge medvehagymát is befedett Tél tábornok lehelete. Mutatunk is néhány képet az április elején nem túl gyakori csapadékformáról.

 

 

Emlékezhetünk, két éve március végén volt komolyabb havazás Baranyában, míg 2017-ben április 19-én tréfált meg mindenkit a téli időjárás Magyarországon.

 

Ha visszapörgetjük a naptárat, 27 évvel ezelőtt a Dunántúli Napló a címlapján számolt be az 1995. március 29-i számában arról, hogy megyénk csúcsai egy nappal korábban hóban álltak: a pécsi Misina, a pécsváradi Zengő, a nagyharsányi Szársomlyó, a siklósi Tenkes-hegy.

 

Nem mindennapi, hogy a négy hegytetőnk március végén egyszerre havat kapjon, de akkor ez így történt. Szerzőnk akkurátusan kigyűjtötte, hogy melyik hegycsúcs, mikor látott havat utoljára márciusban 1995 előtt. A Szársomlyót ebben a hónapban legutóbb 1964-ben fedte hó. A Tenkes legutoljára 1988. április 24-én, míg a 682 méteres Zengő (megyénk legmagasabb pontja) 1993. március 27-én öltött fehér leplet.

 

Megyénkben a kései hóesési rekorddal Sásd dicsekedhet, ahol 1963 és 1987 májusában sűrűn esett a hó – mint írta a Dunántúli Napló korabeli lapszáma.

 

Vasárnap az országgyűlési választás napján Baranyában a délelőtt csapadékosnak ígérkezik (havas eső, havazás), majd egyre nagyobb területen felszakadozik, csökken a felhőzet. A hőmérséklet napközben +5 fok körül alakul.

Címkék#havazás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!