A második legmelegebb télen vagyunk túl

2023.03.06. 18:44

A mostani előrejelzések szerint a március közepéig csapadékos lesz az időjárásunk

Zs. J.

Fotó: Laufer László

Talán jól fohászkodtunk az Istenhez, így a tél nem a hideg arcát mutatta, mondta egy olvasónk azzal a hírrel kapcsolatban, hogy a 2022/23-as tél a második legenyhébb volt országos átlagban 1901 óta. A meleg tél a gázfogyasztáson is meglátszott, mert a korábbi évekhez képest jóval melegebb télnek köszönhetően kevesebb gázt, tűzifát használtunk el.

– A 2022/23-as telünk középhőmérséklete országosan +3,1 fok volt, így tovább folytatódott az enyhe telek sorozata, ami hatodik éve tart, és az elmúlt 10 évben csak a 2016/2017-es tél volt az átlagnál hidegebb. 1901 óta az idei volt a második tél, aminek a középhőmérséklete országos átlagban elérte a 3 fokot 

– közölte hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Baranyában a decemberi, januári és február hónapok középhőmérséklete +4,2 fok volt, ami az ország egyik legmelegebbikének számított. Ha a csapadékmennyiséget nézzük a 2022/23-as tél a kilencedik legcsapadékosabb volt, 173,1 milliméter csapadékkal. A csapadék halmazállapota az ország jelentős részén, Baranyában is eső formájában hullott alá. Vármegyénkben igazi hótakaróra február 25-éig kellett várni, mikor egy mediterrán ciklon jelentős csapadékot hozott Baranya felé. A csapadék nagyrészt eső formájában érkezett, ami a lehűlés miatt később havazásba váltott, így Mecsek magasabb részein 15–20 centiméter hótakaró alakult ki.

Sajnos a tomboló vihar sem kerülte el a tél folyamán vármegyénket. Február eleji a viharos szél elsősorban a Baranya vármegye északi részein, Sellye járásban, az Ormánság területén, valamint Orfű és Komló körzetében okozott jelentős viharkárokat. A szél fákat csavart ki, oszlopokat döntött ki, de épületeket is megrongált, például a nagyárpádi templom keresztjét letörte, ami a tetőbe csapódott, míg Markóc területén a vihar körülbelül tíz egymás melletti villanyoszlopot döntött ki és szakította le a vezetékeket

A tél véget ért, kezdetét vette a tavasz. A jelenlegi koponyeg.hu előrejelzés szerint az elkövetkező napok csapadékosak lesznek. A hőmérséklet csúcsértéke március 17-éig 12-17 fok között alakulhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!