Ennek fele sem tréfa

2023.07.11. 08:38

Akkora lesz a hőség, hogy csak na

Kedden, szerdán és a hétvégén kánikulára számíthatunk.

Zsigmond József

Fotó: Szakony Attila

Gyenge frontok érkeznek a következő napokban, amelyek viszont csak átmenetileg és csak néhány fokkal mérsékelik a meleget.

Reggel, kora délelőtt még lehetnek felhősebb körzetek, de napközben sok napsütésre számíthatunk általában kevés fátyol- és gomolyfelhővel. Csapadék az ország nagy részén nem valószínű, legfeljebb az északkeleti, esetleg a délnyugati, nyugati határszélen alakulhat ki záporeső, kis eséllyel zivatar. Az északnyugati, nyugati szél megélénkül, időnként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 30 és 34 fok között valószínű. Késő este 18, 26 fok várható, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Időjárás Baranyában (Forrás: koponyeg.hu)

Kedd

Hajnalban délnyugaton még előfordulnak zivatarok. Napközben aztán sok napsütésre, strandidőre számíthatunk, csapadék nélkül. Az északnyugati szél megélénkül. 27 és 34 fok között alakul a hőmérséklet.

Szerda

Nyugat felől erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és eleinte csak elszórtan, estétől többfelé várható zápor, zivatar. Eleinte a délkeleti, majd az északnyugati szél erősödik meg. 31 és 37 fok közötti rekkenő hőség lesz.

Csütörtök

Erősen felhős időre van kilátás, és nyugat felől több hullámban fordulhat elő zápor, zivatar. Az északi tájakon csendes eső is lehet. 27-32 fok valószínű. Az északnyugati szél többfelé lesz erős.

Orvosmeteorológia (Forrás: koponyeg.hu)

Folytatódik a kánikula. A tartós hőség leginkább az időseket és a szív-érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz. A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel, valamint fokozódik a fülledtség, ami jelentős terhet ró a szervezetre. A szív-és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés, fulladás jelentkezhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!