Nem lesz fehér a karácsony

2023.12.20. 20:00

Tavaszt idéz majd az idő, de az esőt nem ússzuk meg

Néhány nap múlva itt a szenteste, majd a karácsony. Sokan vágynak rá, hogy havazás kísérje az ünneplést, ám ez sajnos idén sem valószínű.

Tóth Viktória

Igazán hangulatos, amikor a karácsonyi vacsorát fogyasztva kinézünk az ablakon, és havas táj tárul a szemünk elé. Ám ez kevésszer adatott meg az utóbbi években. Lapunk fotóriportere megörökítette például a 2009-es karácsonyt, amikor pólóban lehetett sétálni az utcán, 20 fok körüli volt a hőmérséklet. A következő időszak várható időjárásáról a Meteo Mecsek baranyai portál szerkesztőit kérdeztük.

– Minden évben karácsony előtt felmerül a kérdés: fehér lesz-e az idei karácsony? Sajnos el kell szomorítsunk mindenkit, idén sem lesz fehér, sőt, inkább tavaszt idéző időnk lehet. Szenteste napján kezdetben sokfelé fordul elő eső, de számottevő mennyiség nem várható. A nap második felében marad a borult idő, de szűnik a csapadékhajlam. A délnyugati szél egész nap élénk lesz és csak estére mérséklődik. A hőmérséklet hajnalban +1 és +3, míg délután +6 és +9 fok között alakul. Estére alig hűl vissza a levegő, marad az 5 fok feletti hőmérséklet

 – tudtuk meg tőlük.

Mint mondták, legutóbb 2007-ben volt fehér karácsony Pécsett. Idén azonban december 25-én és 26-án is enyhe idő várható. 
 

– Hétfőn kezdetben sok lesz a felhő felettünk, de csapadék nem várható. A délnyugati-nyugati szelet többfelé kísérhetik élénk lökések. Enyhe hajnalt követően a nappal is igen tavasziasan alakul, hajnalban +5 és +7, míg napközben +12 és +15 fok várható. Este marad az enyheség, mindenütt 5 fok feletti hőmérséklet várható. Sok lesz a felhő, de csapadék nem várható. Kedden folytatódik az enyheség, kezdetben sok lesz a felhő felettünk, majd nyugat felől szakadozni kezd, és többfelé kisüt a nap. A délnyugati szél délelőtt még élénk lesz, majd mérséklődik. A hőmérséklet hajnalban 5 és 8, míg napközben 11 és 13 fok között alakulhat. Este változóan felhős idő mellett újból enyhe éjszakára kell számítanunk 

– fogalmaztak a Meteo Mecseknél.

Ugyan másfél hét múlva lesz szilveszter, ám érdekes lehet, hogy az év utolsó napján milyen időnk lesz. Ezzel kapcsolatban azt mondták, hogy az eddigi előrejelzések alapján jövő hét közepétől lehűlés érkezhet, melynek mértéke egyelőre bizonytalan. Így tehát nem árt bekészíteni a vastagabb kabátot, sapkát, sálat, ha valaki a szabadban sétálna egyet, netán tűzijátékozna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!