káosz

2018.02.06. 16:03

Zsírdugó gátolta a forgalmat a pécsi belvárosban

Lapunk értesülései szerint csatornadugulás miatt torlódás, útlezárás várható a belvárosban. Az ügyben megkerestük Csöngei Adriennt, a Tettye Forrásház Zrt. sajtószóvivőjét, aki elmondta, hogy egy fővezeték dugult el a pécsi Konzumnál. A szolgáltató csatornatisztító járműve a Bajcsy-Zsilinszky utca-Rákóczi út kereszteződésében fér csak hozzá a meghibásodáshoz, emiatt átmenetileg rendőri irányítás mellett halad a forgalom.

bama.hu

A munkások a vésés után is alig tudták kihúzni a térelválasztó póznákat

Csöngei Adrienn elmondta, ez a 400 mm átmérőjű cső gyűjti össze a belváros szennyvizét. A vezetéket a Tettye Forrásház Zrt. rendszeresen, tervszerűen tisztítja éppen a hasonló meghibásodások megelőzése érdekében. A nagy forgalmú útszakasz alatt legutóbb ősszel mosták át a hálózatot – éjszaka, hogy ne akadályozzák a forgalmat.

A szolgáltató szakemberei speciális magas nyomású technológiai járművel átmossák a fővezetéket (a csatornamosó fej akár 120 bar erővel is dolgozhat, ez olyan, mintha egy felhőkarcoló tetejéig lövellne fel a vízsugár), várhatóan egy-két óra múlva állhat helyre az akadálymentes közlekedés.

A leggyakrabban zsírból, vécépapírból, nedves törlőkendőkből, rongyokból és más csatornahulladékból álló akadály dugítja el a csatornát. A belvárosban könnyen keletkeznek zsírdugók; az ételmaradékokból, a lefolyóba leérkező használt olaj, zsiradék azonnal megdermed és rákövül a csatorna falára. Legutóbb Londonban egy 250 méter hosszú, 130 tonnás zsírmonstrum tömítette el a csatornát.

A Tettye Forrásház Zrt. szakemberei évente összesen mintegy 300 alkalommal hárítanak el csatornahibát (pl. dugulás, szivattyúzás, aknatisztítás), emellett 100 vezetékszakaszon végeznek ütemezett tervszerű tisztításokat (ez évente kb. 2500 tervszerű tisztítást jelent).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában