krimi

2020.10.06. 11:30

Vírustagadó férfi ellen emeltek vádat Baranyában

Rémhírterjesztéssel vádol a Baranya megyei ügyészség egy férfit, aki a közösségi oldalán több bejegyzésben is azt taglalta, hogy nincs koronavírus-járvány és a halálozási és fertőzöttségi adatokat is meghamisítják.

HLB

A vádirat szerint a férfi idén márciusban és áprilisban a közösségi oldalán olyan bejegyzéseket tett közzé, amelyek kétségbe vonják az új koronavírus-világjárvány (COVID–19) létezését, annak hátrányos egészségügyi következményeit. A vád szerint olyan állításokat is megfogalmazott, amelyek valótlanságokat tartalmaztak a járvány elleni védekezés során meghozott intézkedésekről.

A posztokban a vádlott arról értekezett, hogy nincs is koronavírus-járvány, az erről szóló hírek félelemkeltők, ráadásul a statisztikai adatokat is meghamisítják.

Az ügyészség indítványára a bíróság a vádlottal szemben tárgyalás mellőzésével hozott korábban határozatot, melyben bűnössége megállapítása mellett megrovásban részesítette, és felhívta arra, hogy a jövőben tartózkodjon az ilyen jellegű cselekmények elkövetésétől.

A bíróság határozatával szemben a vádlott és védője tárgyalás tartása iránt terjesztett elő kérelmet, azzal az indokkal, hogy a vádlott nem követett el bűncselekményt.

A férfi büntetőperében kedden délután tartanak előkészítő ülést a Pécsi Járásbíróságon.

Így büntetik

Mint ismert, az Országgyűlés a koronavírus-járvány kezdetekor fogadta el a büntető törvénykönyvnek (Btk.) azt a március 31-től hatályos módosítását, amely szerint a nagy nyilvánosság előtt elkövetett rémhírterjesztés különleges jogrend, így például járványhelyzet idején szigorúbb szankcióval sújtható, így az eredetileg három évig terjedő szabadságvesztés öt évig terjedő szabadságvesztésre súlyosbítható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában