A segélyhívó életet menthet

2022.12.31. 09:41

A 112-es szám nem játékszer - szilveszterkor sem

„Jó napot kívánok! Nem tudom hol, de nagy füst van, a kocsmából látom, ezért nem tudom a pontos címet.”

ZS. J.

20200605 Szolnok JNSZM Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Tevékenység-irányítási központ, Csesznok Csilla megbízott osztályvezető. Fotó: Csabai István ÚN

Fotó: Csabai István

Szilveszterkor sok ilyen hívás érkezik a segélyhívóra, pedig adott esetben élet-halál kérdése lehet, hogy a betelefonáló minden lényeges információt elmondjon, így a segítség is gyorsabban odaérhessen, közölte a katasztrófavédelem.

Ha szilveszter tüzet, bajba jutott embert, állatot látunk, hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

Bejelentéskor a legfontosabb:

1. Pontos cím megadása, vagyis hol van a tűz, a baleset. A mobilról indított hívásoknál a rendszer kezeli a cellainformációkat is, így nagy esély van arra, hogy megtalálnak bennünket akkor is, ha nem adunk meg konkrét helyszínt.

2. Tűzesetnél mondjuk el, hogy mi ég, például kuka, ház. Ha csak távolról látjuk a tüzet, akkor próbáljunk közelebb menni és megnézni, mi gyulladt ki, de sose sodorjuk magunkat felesleges veszélybe. Ha épület ég, fontos információ lehet, hogy van-e bent valaki, megsérült-e valaki? Az épület nagyságát is próbáljuk leírni: mekkora, milyen magas, milyen a tetőszerkezet.

3. Ha baleset miatt telefonálunk, akkor mondjuk el, hogy hány jármű érintett, van-e sérült, beszorult-e a kocsiba valaki, látunk-e tüzet, folyik-e az üzemanyag.

4. Bulizáskor ügyeljünk rá, hogy ne merüljön le a telefonunk, ha szükséges, segítséget tudjunk hívni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában