Három évtizeden át felelt a rendért

2023.01.06. 13:10

Elhunyt Leonárdó, a rend közismert őre

Elhunyt Leonárd Lajos nyugalmazott rendőr törzszászlós, aki három évtizeden át felelt a város főterének és környékének rendjéért, közbiztonságáért.

Sz. Zs.

Fotó: Laufer László

Az idősebbek által csak becenevén, Leonárdóként ismert és tisztelt posztos rendőr eredetileg péknek tanult, ám 1960-ban mégis a biztosabb megélhetésnek gondolt rendőri hivatást választotta.

Az utca tisztességes emberével szemben mindig barátságosan, a bűnelkövetőkkel már kevésbé kesztyűs kézzel lépett fel – ám annak örült, hogy fegyverét sosem kellett használnia. Az évtizedek során legendás történetek szövődtek arról is, hogy milyen hírességeket és hogyan büntetett meg; ám egy későbbi visszaemlékezésében ezek nagy részét ő maga cáfolta. Az viszont kétségtelen, hogy a szabályokat következetesen mindenkire egyformán kötelezőnek tartotta, beosztás vagy rang szerint sosem tett kivételt.

Több nyelven beszélt, szerbhorvátul tolmácsolt is. Munkáját számos állami és önkormányzati kitüntetéssel is elismerték. A 2010-es pécsi kultúrfőváros-projekt részeként a belvárosi rendőri jelenlét megerősítését célzó programot a tiszteletére hivatalosan is Leonárdó-programnak nevezték el.

A január 1-én elhunyt Leonárd Lajos idén májusban lett volna 86 esztendős. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában