Négyen vesztették életüket

2023.01.28. 07:00

Fekete januárként vonul be a történelembe 2023 januárja

Idén már négyen vesztették életüket a baranyai utakon, ami abszolút negatív rekordnak számít az interneten elérhető rendőrségi statisztikák szerint.

Zsigmond József

Forrás: BAMOSZ

Nem jól kezdődött a 2023-as év. Januárban már a második halálos kimenetelű baleset történt Baranyában. Január 26-án éjfél körül a 6-os főúton Szentlőrincnél egy személygépkocsi áttért a szemközti sávba, és összeütközött egy szemből érkező autóval. A baleset során mindkét autó sofőrje, valamint az egyik autó utasa olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

Két héttel korábban Nagyhajmásnál történt halálos kimenetelű baleset. Egy autó letért az útról, egy oszlopnak ütközött, majd felborult. A balesetben a sofőr életét vesztette. Hasonló negatív évkezdett, hogy ennyi ember vesztette volna életét a baranyai utakon, az elérhető rendőrségi statisztikák szerint még nem történt. A rendőrség a közlekedési statisztikát 2010 óta hónapról hónapra közli a police.hu oldalon. Ebből kitűnik, hogy 2010-től két olyan január volt, mikor senki nem vesztette életét a baranyai utakon (2011, 2020). Az interneten elérhető baleseti statisztika szerint a legtöbb emberéletet követelő évkezdet 2010-ben és 2012-ben történt, akkor 3-3 ember hunyt el, míg tavaly és tavalyelőtt 1-1 ember vesztette életét januárban.

„Idén már a második halálos baleset történt Baranya vármegyében. Január 27-én hárman meghaltak Szentlőrincnél”, írta közösségi oldalán a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság, akik arra kérik a közlekedőket, hogy figyelmesen, a közlekedési szabályokat mindenkor betartva közlekedjenek, hogy mindenki hazaérjen. A rendőrségi közösségi oldalon közzétett bejegyzés alatt egy hozzászóló azt írta a szentlőrinci balesettel kapcsolatban, hogy a 6-os főút már régen kinőtte magát, már régen meg kellett volna csinálni négysávosra.

A Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság a hét elején közölte, hogy január végéig több közúti ellenőrzést végez, többek között a vasúti átjáróknál, mivel a tavalyi évben nyolc esetben történt vasúti baleset, amely során öten életüket vesztették, egy ember pedig súlyosan megsérült. A héten egy másik ellenőrzés is zajlik: a tilos jelzésen való áthaladást és a passzív biztonsági eszközök használatát is ellenőrzik a rendőrök.

– Ezen balesetek megelőzése érdekében tervezünk pilóta nélküli légi jármű bevonásával összehangolt ellenőrzést végrehajtani, amely során a szabálytalankodók leállításra kerülnek, cselekményüket pedig a jogszabályoknak megfelelően szankcionáljuk – közölte a rendőrség.

Mivel az idei évben már hét alkalommal történt gyalogosgázolás Baranyában, így január 31-ig kiemelten ellenőrzik a szabályok betartását azoknál a gyalogos-átkelőhelyeknél, ahol a közelmúltban baleset történt: többek között Pécsen a Bajcsy-Zsilinszky utcában, az Ifjúság útján, a Kisboldogasszony utcában, a Megyeri úton, a Zsolnay Vilmos úton számíthatnak elle

A Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság a hét elején közölte, hogy január végéig több közúti ellenőrzést végez, többek között a vasúti átjáróknál, mivel a tavalyi évben nyolc esetben történt vasúti baleset, amely során öten életüket vesztették, egy ember pedig súlyosan megsérült. A héten egy másik ellenőrzés is zajlik: a tilos jelzésen való áthaladást és a passzív biztonsági eszközök használatát is ellenőrizik a rendőrök.

– Ezen balesetek megelőzése érdekében tervezünk pilóta nélküli légijármű bevonásával összehangolt ellenőrzést végrehajtani, amely során a szabálytalankodók leállításra kerülnek, cselekményüket pedig a jogszabályoknak megfelelően szankcionáljuk – közölte a rendőrség.

Mivel az idei évben már hét alkalommal történt gyalogosgázolás Baranyában, így január 31-ig kiemelten ellenőrzik a szabályok betartását azoknál a gyalogos-átkelőhelyeknél, ahol a közelmúltban baleset történt: többek között Pécsen a Bajcsy-Zsilinszky utcában, az Ifjúság útján, a Kisboldogasszony utcában, a Megyeri úton, a Zsolnay Vilmos úton számíthatnak ellenőrzésre a gyalogosok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!