Újfajta módszer

2023.03.12. 10:40

Egy kattintás végzetes lehet, lenullázódhat a számlánk

Az elmúlt évben háromszorosára növekedett az internetes csalások sorozata, hívta fel a figyelmet a rendőrség, miközben megemlítették, hogy újfajta módszerrel próbálkoznak a bűnözők.

Zsigmond József

Forrás: Shutterstock

Míg korábban a valós térben, valós helyszínen dolgoztak a bűnözők, addig a mai modern korban a technikai eszközök fejlődésével már online térben is halásznak. A netcsalók egy kattintással megszerzik a gyanútlan áldozat személyes adatait, ami révén megcsapolják vagy teljesen lenullázzák a bankszámlájukat. Baranyáról és országosan elmondható, hogy az internetes csalások száma az elmúlt egy évben közel háromszorosára emelkedett.

A rendőrség a napokban arra hívta fel a figyelmet, hogy újfajta internetes csalássorozat vette kezdetét. A korábbi években a támadások kevésbé előkészítettek voltak, könnyebben kiszúrhatták a hamis oldalakat a szemfüles internetezők. Napjainkban az online térben történő támadások sokkal előkészítettebbek, kidolgozottabbak, hangzott el a napokban a rendőrség, a Magyar Bankszövetség és a Nemzeti Kibervédelmi Intézettel közös sajtótájékoztatóján, ahol arról is szó volt, hogy egy új internetes csalás vetett kezdetét: a „Smishing”. Ennek lényege, hogy a támadó SMS segítségével próbálja megszerezni személyes, pénzügyi vagy biztonsági információnkat. 

Az internetes csaló egy bank, kártyakibocsátó, futárszolgálat, közműszolgáltató képviseletében jelentkezik. Üzenetben arra kéri a címzettet, hogy nyisson meg egy honlapra vezető hivatkozást, telepítsen egy alkalmazást számítógépére, vagy hívjon fel egy telefonszámot a fiókja ellenőrzése érdekében. A hivatkozás hamis oldalra mutat, a telefonszámon pedig egy csaló jelentkezik, aki az adott cég munkatársának adja ki magát. A beszélgetés során megpróbálja megszerezni azokat az adatokat, amelyek segítségével aztán ellophatja a bankban tartott pénzünket.

Mint megtudtuk, előfordult már olyan netcsapolás, hogy a csaló bankbiztonsági szakembernek adta ki magát, aki azzal az ürüggyel telefonált az ügyfeleknek, hogy a bankszámlán különleges tranzakciót regisztráltak, ezért szükség van a hívott fél netbanki belépéshez szükséges adataihoz, de olyan is megtörtént már, hogy a hívott fél maga utalta át a pénzt a csaló által megjelölt, állítólagos bankbiztonsági számlára annak érdekében, hogy a pénzét biztonságba helyezze addig, amíg a bank a „gyanús” tranzakciókat kivizsgálja. 

A netcsalók ellen vetették be a hatóságok a KiberPajzsot

A netcsalók visszaszorítása érdekében az elmúlt évben KiberPajzs néven közös oktatási és kommunikációs együttműködésről döntött a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Bankszövetség, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, Nemzeti Kibervédelmi Intézet és az Országos Rendőr-főkapitányság. A projekt 2024 végéig szól, illetve a honlapjukon, a KiberPajzs.hu oldalon olyan naprakész információkat találnak az olvasók, ami révén elkerülhető, hogy internetes csalók áldozatává váljunk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában