Csökkent a bűncselekmények száma

2023.05.25. 11:29

A gyorshajtás okozta a legtöbb balesetet Komlón

Csökkent a regisztrált bűncselekmények száma a városban tavaly, a korábbi évhez képest – derül ki a Komló közbiztonsági helyzetéről készült rendőrségi beszámolóból, amelyről csütörtökön tárgyal ülésén a képviselő-testület.

W. K.

A közterületen elkövetett bűncselekmények száma viszont jelentős emelkedést mutat – 2021-ben 69 ilyen eset történt, ami tavaly 99-re nőtt.
Az összefoglaló szerint Komlón a testi sértések száma az előző évhez képest mérséklődött – 23-ról 18-ra –, az elkövetett garázdaságok száma pedig – az előző évek tendenciáját megfordítva – nagymértékben visszaesett, a felére csökkent.

A Komlói Rendőrkapitányság beszámolója kitér arra is, hogy a lopások száma 60-ról 78-ra emelkedett, ezen belül a 2021-es adathoz képest eggyel több, 7 lakásbetörés történt tavaly. Személygépkocsit viszont 2022-ben nem loptak Komlón, a vagyon elleni erőszakos bűncselekmények közé tartozó rablások pedig stagnáltak – mindkét évben két alkalommal fordult elő.

A beszámoló a közúti közlekedés biztonságával kapcsolatos adatokat is összegzi: eszerint csökkent mintegy 12 százalékkal a személyi sérüléssel járó balesetek száma a közúti közlekedés biztonságának javítása érdekében tett intézkedések hatására. A 6-os, 66-os és a 611-es számú, illetve a Mánfa–Komló közötti, nagy forgalmat bonyolító utakon történtek a balesetek, amelyek legfőbb oka – csaknem az esetek felében – továbbra is a gyorshajtás, de a kanyarodási szabályok be nem tartása, illetve az elsőbbségi szabályok megszegése is megjelenik a statisztikában.

A korábbi évekhez hasonlóan a bűnmegelőzéssel kapcsolatos programokra is kiemelt hangsúlyt helyezett a Komlói Rend­őrkapitányság – az iskolákban tartott előadásaik során elsősorban az internethasználattal kapcsolatos veszélyek, a kapcsolódó bűncselekmények kerültek előtérbe.

A „Házhoz Megyünk” program során kitelepüléseken a trükkös lopásokra, a lakásbetörésekre és az idősek sérelmére elkövetett csalások megelőzésének lehetőségeire is felhívták a figyelmet, a nyugdíjasokat, idős­korúakat foglalkoztató klubokban pedig az ún. „unokázós csalók” módszereiről tartottak előadást, hangsúlyozva az ilyen esetekben szükséges óvatosság fontosságát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában