Több baleset, több bűncselekmény

2023.05.17. 07:00

A statisztika szerint romlott a közbiztonság Pécsen

Nincsenek könnyű helyzetben a rendőrök, amikor évet értékelnek. Ugyanis, ha mi vagyunk az elszenvedői a bűncselekményeknek, akkor azt mondjuk, hogy romlott a város közbiztonsága.

Zsigmond József

Fotó: AS

Nemrégiben a pécsi rend­őrség a közgyűlésen számolt be a város közbiztonságáról.

A rendőrség a bűnügyi statisztikai adatok gyűjtését, feldolgozását és elemzését egységes számítógépes program segítségével végzi, amit a Belügyminisztérium Koordinációs és Statisztikai Osztálya lát el. Ebből kitűnik, hogy a tavalyi évben a pécsi közterületeken elkövetett bűncselekmények száma 26 százalékkal (740-ről 933-ra) emelkedett, de elmondható, hogy az ügyek többségét felgöngyölítették (86,5 százalékát). A kiemelten kezelt ügyek száma, ami alapvetően befolyásolja a közbiztonságot, szintén emelkedett, 1161-ről 1443-ra. Ezt az emelkedést a rongálások számának ugrásszerű növekedése generálta (77-ről 141-re).

A beszámolóból kiderült, hogy a tavalyi évben tovább folytatta a kábítószer elleni harcot, melynek során két „családi vállalkozást” számoltak fel. Az egyik esetben nem csupán helyi dílereket, hanem az új pszichoaktív anyagokkal kereskedő tolnai személyt fogtak el, míg a másik esetben egy pécsi székhelyű, anya–fia páros kezére került bilincs. A rend­őrég egy harmadik esetet is megemlített, melynek során a dílert megverték, mert ­rossz minőségű anyagot adott el „ügyfeleinek”.

Az egyik sarkalatos pont, az online térben elkövetett csalások, aminek a száma jelentősen emelkedett. Egy nagyobb hord­erejű ügyet sikerült felgöngyölíteniük a rendőröknek, ami a keleti végekbe vezetett. Kifejezetten a közbiztonságra nincs hatással, de azért megemlítették a falfirkákat. Egy elkövető rovásán 16 magán- és önkormányzati tulajdonú, valamint műemlékvédelem alatt álló épület állt, míg két elkövető rovásán 42 ház szerepelt.

A közúti balesetek száma az elmúlt évben kis mértekben, de emelkedett, 192-ről 195-re. A súlyos közlekedési balesetek számában csökkenést (11,5 százalékos), a könnyű sérülésekkel járó balesetek számában 4,4 százalékos növekedést regisztráltak, míg a halálos kimenetelű 4-ről 7-re nőtt.

Pécs négy városrészében (központi, gyárvárosi, kertvárosi, uránvárosi) működő rend­őrőrs biztosítja a lakosok biztonságát: 62 ezer négyzetkilométeren, 40 település 182 ezer lakosra vigyáznak. A feladataik között szerepel a rendezvények biztosítása, amelyek közül kiemelték a Zsolnay Fényfesztivált és a Pécsi Pride felvonulást, ahol nagyobb számban vettek részt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!