Javultak a mutatók

2023.05.05. 09:06

Pécsi Ítélőtábla: nem kell sokat várni, gyorsan lezárulnak az ügyek

A Pécsi Ítélőtáblán a büntető peres ügyek 88 százaléka fél éven, a nemperes ügyek csaknem 99 százaléka három hónapon belül fejeződött be tavaly - közölte a táblabíróság csütörtökön az MTI-vel.

Fotó: Sebastian Duda

A Pécsi Ítélőtáblán és a Pécsi Törvényszéken megtartott összbírói értekezletek után kiadott közleményükben azt írták, hogy az ítélőtáblára a múlt évben 943 ügy - ebből 275 peres - érkezett. A legtöbb a pécsi törvényszékről, a legkevesebb a szekszárdiról; tavalyelőtt a kaposvári volt az első helyen e tekintetben - közölték.

A büntetőügyek annak ellenére fejeződtek be gyorsan, hogy a tavaly áprilisban nyugdíjba vonult tanácselnök álláshelyét nem töltötték be, az érkezett ügyek száma mintegy 30 százalékkal nőtt és az ítélőtábla munkáját csupán egy, 50 százalékosan terhelhető kirendelt bíró segítette júniustól.

A tájékoztatás szerint a kedvező időszerűségi mutatók mellett az ítélkezés színvonala sem csökkent, ezt leginkább a Kúriára felterjesztett ügyekben született határozatok alapján lehet megítélni. Büntetőügyben hatályon kívül helyezés és megváltoztatás nem történt, civilisztikai ügyben pedig az elbírált mintegy negyven ügyből mindössze négy esetben döntöttek hatályon kívül helyezésről.

A Pécsi Törvényszék azt közölte, hogy az elmúlt évben országos szinten csökkent a beérkezett ügyek száma és ez a baranyai bíróságokon is tapasztalható volt. Az ügyek elbírálásának hosszára vonatkozó adatok igen kedvezőek, a két éven túli ügyek száma csökkenő tendenciát mutat.

Az ítélkezés színvonalát illetően az első fokon jogerőre emelkedett ügyek számából, illetve a felsőbb bíróságokra felterjesztett ügyekben született határozatok alapján azt írták, hogy mindezek értelmében a Pécsi Törvényszéken és a Pécsi Ítélőtáblán is szakmailag megalapozott, magas színvonalú ítélkezés zajlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!