Nem tréfa az irtás

2023.08.04. 14:00

Darázsveszély: átrágták magukat a padláson a rovarok a pécs-vasasi házban

A nyári időszakban gyakran okoznak problémát a méhek és a darazsak. A hőség miatt fokozottan jelennek meg a rovarok a lakóövezetekben, ahol vizet keresnek. A leggyakrabban öntözött kertek, és a medencék közvetlen környezetét szállják meg.

Zsigmond József

A méhek- és darazsak irtásával csak szakképzettséggel és tevékenységi engedéllyel rendelkező szakcégek vagy egyéni vállalkozók foglalkoznak nem pedig a tűzoltók, akik csak olyan esetekben avatkoznak be, ha a rovartámadás nehezen megközelíthető helyen ér.

Mint megtudtuk, Baranyában sokan keresik meg a Baranya Speciális Mentők Egyesületet, akik siklók, kígyók befogásában is foglalkoznak. Az elmúlt években sok bejelentés érkezett hozzájuk darazsak miatt. Tavaly Rádfalváról kértek segítséget, mert a darazsak a padlás keresztül átrágták magukat a szobába. Az egyesület kiérkező munkatársai a családi ház padlásán hosszabb bontás után megtalálták a darazsak fészkét, melyet megsemmisítettek. Pár éve pedig kiránduló gyerekeket támadtak meg darazsak Matty határában. A helyszínre mentőhelikopter és mentőkocsi is érkezett, két gyermeket a helikopter szállított Pécsre kórházba.

Idén óriás tőrösdarazsaktól rettegett Pécs. Májusban a rovarok a város több pontján jelentek meg, a nagy termetük miatt riadalmat okoztak. A Biokom Nonprofit Kft. egy közleményt is kiadott, melyben azt írták, hogy tőrösdarazsakat sokan összetévesztik a lódarazsakkal. A tőrösdarazsak azonban eltérően a lódarazsaktól nem agresszívek, nem kell tőlük félni. Nem regisztráltak még olyan esetet, hogy megcsíptek volna valakit. Az alapvetően magányosan élő fajnak ilyenkor van a nászidőszaka, és leginkább fatuskók környezetében láthatjuk őket nagyobb rajokba verődve.

Amikor a padlásról támadnak a hívatlan vendégek

Mint megtudtuk, a darazsak miatt most nyáron kevesebbszer kellett beavatkozniuk a Baranya Speciális Mentők Egyesületnek. Pécs-Vasasra, Nagyharsányba hívták őket darázsveszély miatt. Pécs-Vasason a padláson raktak fészket a darazsak, akik már a szobába is bejutottak, illetve Nagyharsányban egy családi ház ablakkeretében vertek fészket maguknak a rovarok. 

A katasztrófavédelem megemlítette, hogy a méhek, darazsak irtásával foglalkozó szakemberek listája a honlapukon (baranya.katasztrofavedelem.hu) megtalálható. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában