Blokkolták a „baranyai szállítót”

2023.10.11. 09:00

Forrónyomos elfogás vetett véget bűnözői karrierjének

Nem tör többé borsot a pénzügyőrök orra alá egy baranyai férfi, akit ismét rács mögé juttattak, ezúttal már visszaesőként.

A korábban elítélt illegális dohánykereskedő letöltött börtönbüntetéséből szabadulva ott folytatta tevékenységét, ahol azt bevonulásakor abbahagyta. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei néhány nappal ezelőtt forrónyomos elfogással vetettek véget bűnözői karrierjének. A NAV bűnügyi szakterületének évek óta „visszatérő vendége” volt egy baranyai férfi, akinek letartóztatását a napokban rendelte el a Pécsi Járásbíróság.

Az érett korú, jócskán normakerülő előélettel rendelkező simlis, korábban több bűncselekmény elkövetése miatt eddig is éveket töltött börtönben, ez azonban nem tartotta vissza attól, hogy szabadulása után ismét belevesse magát az illegális dohányüzletbe.

A NAV nyomozói és bevetési járőrei az elmúlt években már többször is rajtaütöttek.

Először 2021 nyarán fogták meg Szigetváron, 80 kg fogyasztási dohánnyal. Nem okult a történtekből, sőt; emelte a tétet, így 2021 novemberében már 430 kg vágott dohányt, valamint 86.000 szál adózatlan, zárjegy nélküli, külföldi cigarettát foglaltak le tőle Pécsett.

Ez sem számított; 2022 decemberében egy pécsi iparterületi garázsban a pénzügyőrök egy razzia alkalmával újabb 3.000 csomag cigit, és bő két mázsa dohányt pakoltak ki autójából. 

 

A nyughatatlan férfi 2021-2023 közötti ügyei - az elkövetett bűncselekmények miatt - a Pécsi Járásbíróság elé kerültek, azok kapcsán 3 év 6 hónap szabadságvesztés büntetésre ítélték első fokon.

 A bírói ítélet sem jelentett számára visszatartó erőt, tovább folytatta az illegális kereskedelmet, melyet néhány nappal ezelőtt szakítottak meg a NAV munkatársai, ezúttal Szofinak, a NAV cigarettakereső kutyájának érzékeny szaglása segítségével.

A magát sérthetetlennek gondoló férfi birtokában egy komlói közúti ellenőrzés során újabb 150 kg vágott dohányt sikerült fellelni. 

Pikáns részlet: nemhogy adózatlan dohánnyal, de semmilyen körülmények között nem tartózkodhatott volna ott, mivel a bíróság mozgáskorlátozó intézkedésének értelmében Baranya vármegyehatárát sem hagyhatta volna el.

A cigicsempész a bűntények elkövetéséhez előszeretettel használt nagy teljesítményű luxuskocsikat. Hol egy Porsche Panamerával, máskor egy felturbózott A6-os Audival száguldozott – olykor a pénzügyőrök elől.

Többször előfordult, hogy a hatósági jelzéseket figyelmen kívül hagyva kivonta magát a közúti ellenőrzés alól és nagy sebességgel elmenekült a pénzügyőrök elől, veszélybe sodorva a hatóság és vétlen állampolgárok testi épségét.

A két év leforgása alatt négy alkalommal tetten ért elkövető összesen 870 kg jövedéki terméknek minősülő finomra vágott dohányt és 8.000 csomag cigarettát birtokolt, melyek együttes elkövetéskori piaci értéke elérte az 50 millió forintot.

A lefoglalt termékeket kivétel nélkül elkobozták. 

Több körülmény is arra utalt, hogy mindvégig tudatában volt cselekményei súlyának és esetleges következményeinek.

Az elfogásakor a gépkocsijában talált komplett „túlélőcsomagból” kikövetkeztethető, hogy felkészült arra, ha egy esetleges menekülést követően bujkálnia kell.

A pénzügyőrök előtt nem maradt rejtve a tisztasági csomagban a gyógyszerek között elbújtatott „börtöntelefon” sem, amit két alkalommal is megtaláltak nála. Ezt vélhetően a fogdába, majd később a börtönbe szándékozott becsempészni.

A minitelefon mérete beszédes: a készülék mindössze 13g súlyú és egy fém 200 forintosnál alig nagyobb méretű.

Ezúttal már nem volt menekvés, a Pécsi Járásbíróság elrendelte a férfi letartóztatását, jelenleg pénzmosás bűntett megalapozott gyanúja miatt folyik ellene eljárás.

A NAV illegális dohánykereskedelem elleni stratégiájának keretében a bűnügyi és bevetési szakterület hatékony együttműködésével kiemelt figyelmet kap a gyorsan és folyamatosan változó tiltott tevékenység üldözése.

A dohánytermékek tiltott kereskedelme nem csupán adóügyi kihágás, de ellenőrizetlensége okán többszörös egészségügyi kockázatot is rejt magában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában