Képzés a sikerért

2023.11.15. 09:00

Kiberzsaruk szakmai napja Baranyában

A kiber-bűncselekmények különböző kategóriáinak felderítési nehézségei azonosak, amelyek a legtöbb esetben az online identitást elfedő szolgáltatások használatához és a technikai újdonságokhoz kapcsolódnak.

Bama.hu

Illusztráció

Fotó: tan47

A megoldási lehetőségek a közvetlen nemzetközi együttműködési formák alkalmazásában, a nyílt forrású adatgyűjtésben és az online profilalkotás aktív használatában, illetve az állomány rendszeres továbbképzésében rejlenek.

– A virtuális térben megjelent bűncselekmények elkövetésének változatossága okán kiemelten fontosnak tartom, hogy a bűnügyi munkatársak az előttük álló kihívásokra felkészülten, naprakész információkkal, szakszerű munkavégzéssel tudjanak reagálnimondta el a képzés megnyitóján dr. Harmati Béla r. ezredes, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes.

Az egész napos interaktív képzést a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztály Felderítő Osztály alosztályvezetője, dr. Herédi István r. százados tartotta a bűnügyi szakembereknek.

 

Mit tegyen, hogy ne váljon online csalás áldozatává?

  • Soha ne utaljon pénzt, ha Ön az eladó!
  • Legyen tisztában azzal, hogy eladóként Ön pénzt csak fogad, nem küld!
  • Online piactereken vagy más, interneten keresztüli értékesítésnél az a legbiztonságosabb, ha a fizetést a bankszámlájára kéri a neve és a bankszámlaszáma (vagy másodlagos azonosítója) megadásával.
  • Legyen éber! Ahhoz, hogy bankszámlájára pénzt utaljanak, Önnek nincs szüksége semmilyen programra, és a netbanki profiljába sem kell bejelentkeznie!
  • Soha ne adjon meg további bankszámla adatokat, felhasználói fiókazonosítókat, jelszavakat e-mail útján, sms-ben vagy akár telefonon érkező kérésre sem!
  • Soha ne töltsön le ismeretlen programot vagy applikációt számítógépére, mobiltelefonjára, főleg ne egy linkre kattintva!
  • A csalás és a tényleges jogosulatlan átutalás között akár napok is eltelhetnek, ezért amint azt észleli, hogy csalás áldozatává vált, azonnal, késlekedés nélkül jelentse az esetet bankjánál, és tegyen feljelentést a rendőrségen!

 

Az online térben elkövetett csalások megelőzésével kapcsolatban további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a https://kiberpajzs.hu/[1] oldalán talál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában