Ellenőriznek

2023.11.01. 17:00

Tanulmányok igazolják: életmentő szerepe van a biztonsági övnek

Több tanulmány és számtalan statisztika bizonyítja azt, hogy a biztonsági övnek életmentő szerepet van, amelynek használatával sérülések is elkerülhetők egy-egy közlekedési baleset során.

Czeczon Enikő

Fotó: Ladóczki Balázs

Azt igazolják az adatok, hogy a biztonsági övet használók túlélési esélye nagyságrenddel magasabb a balesetek során, mint az öv becsatolását mellőző közlekedőkhöz képest. Az övek használatával a sérülések súlyossága alacsonyabb, sőt vannak olyan esetek, amikor maga a sérülés is elkerülhető.

A Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság Facebook-oldalán közzétette a 2022-es évi országos összesített biztonságiöv-viselési arány százalékos adatait. A járművezetők 88.5, míg az első utasok 87.3 százaléka használja helyesen a biztonsági övet. A hátul elhelyezkedők százalékos értéke azonban sokkal rosszabb, csak 57.1 százalék alkalmazza jól a biztonsági övet. Meg kell említenünk a gyermekbiztonsági rendszer helyes használatát is, amely csak 60.9 százalékban felel meg előírtaknak.

Ezt figyelembe véve a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság október 30. és november 5. között kiemelten ellenőrzi a passzív biztonsági eszközök – a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer – használatát, valamint a bukósisak viselését.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában