A láng nem játék

2023.12.19. 17:00

Az adventi időszakban 50 százalékkal több tűzeset történik

A Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szigetvári Katasztrófavédelmi Kirendeltsége az adventi és karácsonyi időszak veszélyeire hívta fel tájékoztató anyagában a lakosság figyelmét. Ezeket érdemes mindenkinek betartani.

Tóth Viktória

Fotó: irinaneva

Mint azt közölték, szomorú tény, hogy a leggyakoribb lakástüzek az adventi koszorúkhoz köthetőek. Az ünnepi készülődés örömét elronthatja egy rosszul elhelyezett gyertya vagy adventi koszorú által okozott tűz. Az adventi időszakban 50 százalékkal több tűzeset történik otthonainkban, mint más időszakban. Tehát az ünnepek alatt is figyeljünk oda otthonunk és családunk épségére.

– Veszélyt rejthetnek magukban a karácsonyfára helyezett fényfüzérek is. Javasoljuk, hogy csak a magyar érintésvédelmi előírásoknak megfelelő elektromos fényfüzéreket használjanak! – áll a felhívásukban.

A nem megfelelő minőségű termékek az áramütés veszélye mellett az esetleg bekövetkező rövidzárlat miatt tüzet is okozhatnak. Az elektromos fényfüzéreket hosszabb ideig ne üzemeltessük, estére ne hagyjuk bekapcsolva. Az égő csillagszórókat és gyertyákat a függönytől, textíliától tartsuk távol. A leégett csillagszórókat használat után helyezzük vízzel teli edénybe. Gyufát, öngyújtót úgy helyezzünk el, hogy gyermek kezébe felügyelet nélkül ne kerülhessen. Ha a legnagyobb elővigyázatosság mellett mégis bekövetkezik a baj, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában