A karácsonyi fényfüzér is tüzet okozhat

2023.12.16. 18:29

Figyelmeztetés az ünnepkörre: égő gyertya, mécses soha ne maradjon őrizetlenül a lakásban!

Évről évre megfigyelhető, hogy a decemberi ünnepi időszakban több olyan, egyértelműen a karácsonyi, szilveszteri előkészületekhez köthető tűzeset, baleset következik be, amely az emberi figyelmetlenségre, felkészületlenségre vezethető vissza – hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

Wald Kata

Fotó: ronstik

Kis odafigyeléssel azonban ezek megelőzhetők. A tapasztalatok azt mutatják, hogy tüzelőberendezések karbantartásának és rendszeres ellenőrzésének hiányára visszavezethető tűzesetek mellett az ünnepek környékén gyakoriak a konyhai tevékenységek, illetve a dekorációs elemek helytelen használatának számlájára írható balesetek. – A karácsonyt, szilvesztert megelőző sütés-főzés során vigyázni kell arra, hogy a tűzhelyen ne hevüljön túl a serpenyőben lévő olaj – hangsúlyozzák a katasztrófavédők. Tanácsuk, hogy érdemes valamilyen figyelmeztető hangot beállítani a sütési idő végének jelzésére.

Mindemellett számos tűz megelőzhető, ha az égő gyertyák, mécsesek nem maradnak őrizetlenül a lakásban, és az is kiemelten fontos, hogy ne legyen semmilyen éghető anyag ezeknek a közelében.

A világító dekorációkra szintén ügyelni kell – ha megfelelő helyen szerezzük be a fényfüzéreket, világító díszeket, akkor elkerülhető a selejt okozta bosszúság. A hatóságok tapasztalatai szerint a veszélyes termékeken általában nem szerepel a gyártó és importáló neve, márka- vagy azonosító jele és címe, nincs típus- vagy modellszámuk, nem tüntetik fel rajtuk a műszaki adataikat, hiányzik, vagy nem megfelelő formájú a CE jelölés. 

De a fogyasztóvédelmi ellenőrök találkoztak már olyan fényfüzérrel is a korábbi években, amelyeknél a vezetékeket nem rögzítették megfelelően a központi egységbe, így azokat kisgyermekek is könnyen kihúzhatják, kicsavarhatják, ami rendkívül kockázatos. Jellemző hiányosság volt az is, hogy kültéri használatra olyan füzéreket ajánlottak, amelyeket nem láttak el beázás elleni védelemmel, ami szintén életveszélyes, hiszen áramütést, vagy tüzet okozhat. A fogyasztóvédők mindenkit körültekintő vásárlásra intenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!