Törvényszék

2023.12.29. 17:00

Emberölés: gyilkossági ügyeket tárgyalnak január első hetében Pécsen

Január negyedikén többen is a Pécsi Törvényszék elé állnak emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

Bama.hu

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Gorodenkoff

Elősegítették az idős nő halálát

Az egyik ügyben a másodrendű vádlott nő egészségügyi szakdolgozó, aki az elsőrendű vádlott nő idős, több betegséggel küzdő anyósát, a sértettet gondozta.

A sértett 2021. augusztus 27-től együtt lakott az elsőrendű vádlottal és férjével, és mivel önellátásra képtelen volt, ezért minden délelőtt gondozó járt hozzá, egy óra időtartamban. Ezt meghaladóan a sértett ellátása az elsőrendű vádlottra maradt, kinek férje szintén betegsége miatt nem tudott megfelelően segítséget nyújtani. A család úgy döntött, hogy ápolót fogadnak a sértett mellé, ezért hirdetést adtak fel, melyre a másodrendű vádlott jelentkezett. Az első- és másodrendű vádlottak között rövid idő alatt bizalmas viszony alakult ki. A másodrendű vádlott észlelte, hogy az elsőrendű vádlott számára megterhelő a sértett ellátása, és többször is mondta a másodrendű vádlottnak, könnyebb volna, ha a sértett meghalna. A másodrendű vádlott ezért felajánlotta, hogy ismerőse révén a sértett halálát gyorsító készítményt tud szerezni. Az elsőrendű vádlott ebbe beleegyezett. A másodrendű vádlott azonban olyan készítményt szerzett be, amelynek a sértett halálát gyorsító hatása nem volt, az egészségre semmilyen veszéllyel nem járt. A készítményt az elsőrendű vádlottnak megmutatta, majd azt együtt adagolták a sértettnek napi szinten, állapotát megbeszélték a lakásban és telefonon is. A másodrendű vádlott a telefonjával felvette ezeket a beszélgetéseket, hogy azok tartalmát az elsőrendű vádlottal szemben felhasználhassa és tőle pénzt zsaroljon ki. 

Az első- és másodrendű vádlottak a közös gondoskodás során 2021. október közepétől észlelték, hogy a sértett állapota folyamatosan romlik, a sértett kórházi ellátása lenne indokolt, azonban a sértett mielőbbi elhalálozása érdekében a vádlottak a sértett kórházba kerülése érdekében nem intézkedtek. 2021. október 18-án a sértett háziorvosa úgy döntött, hogy meglátogatja a sértettet. 

A vádlottak az érkezését megelőzően megbeszélték, hogy a sértett tényleges állapotát eltitkolják az orvos elől azért, hogy az ne utalja őt kórházba. A látogatás napján az elsőrendű vádlott ezért nem mondta el az orvosnak, hogy a sértett nem eszik, nem iszik, illetve hasmenését enyhe fokúnak állította be. Ezért az orvos nem utalta őt egészségügyi intézménybe. 2021. október 20-án délelőtt a sértett állapota még rosszabbra fordult, ezt a délelőtti gondozó közölte is a sértett fiával, aki azonban, mivel a sértett állapotát nem megfelelően mérte fel, nem hívta ki a háziorvost, csak tájékoztatta a vádlottakat a sértett állapotáról. A vádlottak ekkor sem intézkedtek a sértett kórházba szállítása iránt. 

Ezt követően a sértett állapota tovább romlott, majd 2021. október 21-én délelőtt otthonában elhunyt, halála sorsszerűen, természetes okból következett be. A vádlottak mulasztása, az egészségügyi ellátás elmaradása a sértett halálával közvetett ok-okozati összefüggésbe hozható. Az eljáró bíró személyében változás történt, ezért a bíróság megismétli a tárgyalást a tárgyalás korábbi anyaga lényegének ismertetésével.

Nem kegyelmezett: halálos szúrást ejtett haragosán

A vádlott férfi és a sértett nő 2014. nyarán ismerkedtek meg, majd a vádlott külföldön töltötte jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetését, ahonnan 2017. áprilisában szabadult. Ezt követően az év második felében összeköltözött a sértettel, élettársi kapcsolatot létesítettek. Együtt éltek a sértett korábbi kapcsolatából származó leány gyermekével, majd közös kislányuk is született. 

A sértett prostituáltként, a vádlott sofőrként időszakosan külföldön dolgozott. Kapcsolatuk feszültségekkel terhelt volt, a vádlott többször bántalmazta a sértettet. 2022. novemberében a vádlott zavarodott volt, többször kérte a sértettet, hogy legyen öngyilkos, megöléssel fenyegette őt és az egész családot rendszeresen. A sértett a vádlott édesapjához fordult segítségért félelmében. 2022. november 29-én is felhívta a sértett a vádlott apját azzal, hogy beszéljen a fiával. A sértett apja az esti órákban érkezett a sértett és a vádlott házához, ahol közösen próbálták megbeszélni a sértett és a vádlott között fennálló kapcsolati problémákat, majd a vádlott apja 19 óra 30 perc körül távozott a házból. 

Ezután a sértett és a vádlott között vita alakult ki, a vádlott indulatba jött és egy fekete markolatú kést vett magához. A ház kis szobájában tartózkodós sértetthez lépett és őt a késsel nagy erővel, a bal fülkagyló és a fül mögötti területen, majd igen nagy erővel célzottan tarkótájon szúrta. A sértett a szúrás következtében az ágyra esett, halála azonnal bekövetkezett. A vádlott apja másnap reggel érkezett a házhoz, őt a lakásba a vádlott engedte be. A ház kis szobájában észlelte a sértett holttestét, majd értesítette a rendőrséget. A bíróság előkészítő ülést tart az ügyben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában