Haszonkölcsön

2023.12.09. 11:00

Gyakorlatra megkapják a volt rakodót a tűzoltók

Több tízezer négyzetméteren gyakorolhatnak a pécsi lánglovagok gépjárművezetői, miután a baranyai vármegyeszékhely közgyűlése arról döntött, hogy a jelenleg lezárt Tüzér utcai volt konténerrakodót haszonkölcsönbe adja a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság számára. 

Balikó Gergely

Mint a pécsi közgyűlésen a képviselők által elfogadott előterjesztésből kiderült a katasztrófavédelem pécsi kirendeltsége azzal fordult az önkormányzathoz, hogy a Tüzér utcai tűzoltólaktanyában szolgálatot teljesítő tűzoltók részére a negyedéves vezetéstechnikai képzést a laktanya szomszédságában lévő – önkormányzati tulajdonban lévő – területen tarthassák meg. 

Az előterjesztés kitért arra is, hogy a tűzoltók a burkolat állapotát ismerik, a képzéseket ahhoz alkalmazkodva tartanák meg. A területen vagy a tűzoltósági gépjárművekben okozott károkért pedig teljes körű felelősséget vállal a katasztrófavédelem. A városházi szöveg szerint a képzés háromhavonta hat napot vesz igénybe – naponta 6 óra időtartamban – tehát évente 24 napot gyakorlatoznának a területen a tűzoltók. 

„Pécs városának tűzbiztonsága, a tűzoltó gépjárművek biztonságos és mielőbbi kárhelyszínre érése, e közfeladat magasabb színvonalon történő ellátása városunk lakóinak érdeke” – indokolt az előterjesztés, amelyből az is kiderült, hogy a terület erős szilárd betonburkolata a tűzoltó gépjárművek igénybevételét elbírja. Továbbá az államilag előírt vezetéstechnikai képzések a konténer-pályaudvaron költséghatékonyan megtarthatók a tűzoltólaktanya szomszédsága miatt – tették hozzá. 

A városházi dokumentum kiemelte, hogy az ingatlan ingyenes használatba adása az önkormányzat számára bevételkieséssel nem járna, mert a terület bérbeadással nem hasznosítható, és – mint fogalmaztak – „jelenleg értékesítése sincs folyamatban”. 

Az előterjesztéshez kapcsolt térkép szerint a Tüzér utcai volt konténerrakodó területe három tulajdonos között oszlik meg. Abból a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. (PVH) 28 ezer 899 négyzetméternyi, „kivett beépítésre nem szánt” terület, a pécsi önkormányzat összesen 19 ezer 503 négyzetméter, míg a MÁV 2471 négyzetméternyi ingatlanrész felett diszponál. 

Az előterjesztésből az is kiderült, hogy a PVH tulajdonában lévő ingatlan 24 napra vonatkoztatott a bérleti díjából az áfa mintegy 64 ezer forintos összegét kell megfizetnie. Az önkormányzati tulajdonú ingatlanok esetében pedig az áfát sem kell viselnie a katasztrófavédőknek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában