Ilyen is történt Pécsen

2024.01.31. 09:00

A konyha kövéhez csapta hatéves kisfiát – a nő szigorú ítéletet kapott

1984. január 30-án arról számolt be a Dunántúli Napló, hogy a Pécsi Városi Bíróság kiskorúak három rendbeli veszélyeztetésének bűntette miatt szabadságvesztést szabott ki.

Czeczon Enikő

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Sebastian_Photography

Az ítéletben egy pécsi asszony részesült, aki életében egyszer férjhez ment, majd miután elvált férjétől több férfival is élettársi körülmények között élt. A nő elvétve talált magának munkahelyet, és megállapították, hogy enyhe fokban gyengeelméjű. A pécsi asszonynak három gyermeke született, akiket 1977 óta tartanak nyilván veszélyeztetett kiskorúként.

A nőt súlyos testi sértés miatt 1979-ben hat hónapi, három év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, amely mögött az áll, hogy hozzátartozóival összeveszett, a szóváltás felidegesítette, mérgében felkapta az akkor hatéves kisfiát és a konyha kövéhez csapta, amelynek következtében a gyerek agyzúzódást szenvedett. Ez az enyhe ítélet azonban nem változtatott a nő magatartásán.

A gyerekeket elhanyagolta, nem járatta őket iskolába. Volt olyan alkalom, hogy azért nem tudott a három gyerek közül az egyik elmenni iskolába, mert anyja eladta a ruháit. Az anya gyermekei nevelésével egyáltalán nem foglalkozott, volt, hogy több napra eltűnt a városból, és senkire sem bízta gyerekeit, akik így csavarogtak, apró lopásokat is elkövettek.

Nem sokkal később egy komfortos lakáshoz jutottak, amit az asszony kiadott albérletbe, ő maga pedig a gyerekekkel egy lakhatásra alkalmatlan épületbe költözött. Végül a gyermekeket 1973-ban állami gondozásba vették.  

Az újságban beszámoltunk arról, hogy a kiskorúak veszélyeztetésének büntetése a Büntető Törvénykönyv szerint elérheti a három év szabadságvesztést, de ritkán szabtak ki ekkora büntetést. Ebben az esetben azonban a Pécsi Városi Bíróság két év és négy hónapnyi szabadságvesztést szabott ki, amely szigor magyarázata a fentieken túl, az, hogy a pécsi asszony kislánya ellen, aki hat-hét éves volt, egy ismeretlen személy szemérem elleni erőszakot követett el, és az édesanya még feljelentést sem tett.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában