Szaporodnak

2024.01.14. 15:40

Plakáton is támadnak már az adathalászok

Az adathalászok telefonhívásokkal, sms-ben, e-mailekben szedik áldozataikat, illetve újabban megszaporodtak azok a csalási formák, amely során a támadók QR-kód segítségével lopják el az áldozatok adatait, vagy a pénzüket.

Wald Kata

Fotó: Darya Lavinskaya

Az online tér pénzügyi biztonságot veszélyeztető kockázataira figyelmeztető KiberPajzs tájékoztatása szerint a visszaélés során a csalók károkozó QR-kódokat juttatnak el az áldozathoz. Ezzel az adathalász módszerrel személyes adatokhoz, illetve bankszámlaadatokhoz férnek hozzá. 

Jellemző, hogy ilyen kódokat helyeznek el hamis weboldalakon vagy matricákon, és különböző trükkökkel arra ösztönzik az embereket, hogy azokat olvassák be a telefonjaikkal. Nem ritka az sem, hogy a támadók hivatalos plakátokon, posztereken vagy szórólapokon lévő törvényes QR-kódot cserélnek a sajátjukra. Amit beolvasva egy adathalász webhelyre jut az áldozat, amelyek megtévesztésig hasonlítanak például egy online bank bejelentkezési oldalára vagy fizetési szolgáltatók bejelentkező oldalaira. Ha az áldozatok ezen bejelentkeznek, könnyen elveszíthetik pénzüket. 
A KiberPajzs tanácsai szerint fontos, hogy figyeljünk a kód beolvasásakor megjelenő linkekre. 

A webhelynek ugyanolyan tartalommal kell rendelkeznie, mint a plakáton hirdetett tartalmaknak. – Ha a céloldalon egy bejelentkezési űrlap jelenik meg, amely közvetlenül kéri személyes vagy banki adatainkat, jelszavainkat, akkor semmiképp se adjuk meg ezeket, hanem azonnal zárjuk be az oldalt – hangsúlyozza a KiberPajzs. Fontos az is, hogy óvjuk a telefonunkat víruskereső telepítésével. 

A plakáton vagy táblán lévő QR-kód beolvasása előtt végezzünk gyors fizikai ellenőrzést, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a kódot nem ragasztották-e az eredeti képre. A nyilvános környezetben lévő QR-kódokat könnyebb manipulálni, ezért mindig legyünk fokozottan óvatosak, mielőtt beolvassuk ezeket! – A QR-kód hitelességének ellenőrzéséhez figyeljük meg az apró részleteket is, például egy számos nyelvtani hibát és elrendezést tartalmazó poszter valószínűleg nem megbízható – hívja fel a KiberPajzs a figyelmet. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában