művészet

2018.01.14. 07:00

Húszezer szál gyufából készül el a Stefánia Palota

Tizenharmadik makettjét készíti el gyufaszálból Szűcs Pál nyugalmazott rendőr alezredes. Jelenleg a budapesti Stefánia Palotán dolgozik.

A munkaasztalánál serénykedett, mikor felhívtuk telefonon múlt hét szombaton.

– Minden nap reggel kilenckor kezdek, a reggeli után. Fél egykor állok fel az munkaasztaltól és egy kis séta következik a városban a feleségemmel. Hazérkezés után körülbelül fél ötig dolgozom, addig van most világos – mesélte.

A Stefánia Palotának 2016 december elsején állt neki, mely jelenleg hetvenöt-nyolcvan százalékos készültségi állapotban van. Sietnie kell, mert május másodikán kiállítása nyílik Budapesten, a Honvéd Kulturális Központban. Eddig 16 500 gyufát és más faalkatrészt használt fel. Egy különlegessége is lesz a mostani épületnek. Kívül vakolat díszítést kap, amely majdnem körülveszi az egész épületet. Még három hónapnyi munka vár a mesterre: lépcsők, korlátok, járdák, kandeláberek készülnek.

Egy alkotás elkészítése 12-16 hónapot vesz igénybe, a legtovább a bajor királyi kastélyon dolgozott, két év alatt több mint 36 ezer darab gyufaszálat használt fel. Kérdésünkre, hogy még nem vette-e fel vele a kapcsolatot valamelyik gyufagyártó cég, csak mosolygott.

– Budapesten volt egy kiállításom, mikor a fiam megkereste a szegedi gyufagyárat, hogy tudnának-e segíteni. A válasz: nem ezért gyártjuk a gyufákat, de ha eljönnek, akkor pár dobozt adhatunk – mesélte a nyugalmazott rendőr alezredes. – Egy újságcikk megjelenése után felkeresett egy jóhiszemű ember, és másfél zsák gyufát adományozott nekem. Ebből készül el a Stefánia palota – tette hozzá.

Az első mű 1974-ben készült. Eiffel-torony őrület söpört végig akkor az országon. Készültek a kicsinyített másolatok vasból, drótból, fából. Ekkor gondolta úgy Szűcs Pál, hogy megpróbálkozik ő is. Gáztűzhelyük volt otthon, így a gyufa adott volt. A mű el is készült, de mert sokáig porosodott a lakásban, úgy gondolta, hogy lefújja lakkal. Mire este hazatért, az Eiffel-torony összedőlt. Az egyik ismerőse javasolta, hogy térjen át egy másik ragasztóra. Ő egy olyat javasolt, ami bőrboltokban kapható és vízzel hígítható. Be is vált.

– A lakásomon forgatott egy tévés stáb. Megfogtam a bajor királyi kastélyt, csak úgy a tornyánál és felemeltem. Nem esett szét – tette hozzá.

Intenzíven hobbijával nyugdíjba vonulásától, 2003-tól foglalkozik nap mint nap. Pihenés nincs, karácsony és ünnepnapok sem kivételek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!