itt a tavasz

2018.01.13. 09:30

Kezd kibújni a medvehagyma

A szokásosnál négy-hat héttel korábban beköszöntött tavaszi időjárás következtében a vadon élő növények közül számos virágzásnak indult.

Wald Kata

– A korai repcevirágzásnak, hunyorfélék megjelenésének december közepétől lehetünk tanúi-csodálói. Láthatjuk már itt-ott a hóvirágot, de folytathatjuk a sort a hóvirággal, a pipitérrel, veronika-fajokkal, a gyermekláncfűvel, a mogyoró, vagy a fűz virágzásával. Napok kérdése, és rácsodálkozhatunk a virágzó kankalinra, az egyes boglárkafélékre is – tájékoztatta lapunkat megfigyeléseiről Tóth Béla, nyugalmazott növényvédelmi zoológus.

A szakember kiemelte, nem lehet nem észrevenni a már évtizedekre visszanyúló éghajlatváltozást és az annak következményeként megjelenő évszak eltolódást, a természeti környezetben tapasztalt, szokatlan növényfejlődési formákat. A korábbi években is voltak előjelei a változásnak elsősorban a vadon élő növények körében, de ilyen mértékben, mint most, ezidáig nem tapasztaltuk.

– Az üde patak menti vegetációban a figyelmes szemlélő meglelheti a foltos kontyvirág (mérgező) egyre terebélyesedő leveleit. Egy kicsit az avar alatt kutakodva pedig az első, alig egy centiméter nagyságú hegyes medvehagyma levélkék bökdösik a sokéves lombtakarót, a tavasz hírnökeiként – tette hozzá a szakember. Ilyen korai megjelenés 2014-ben fordult elő – akkor január 4-én volt ugyanez észlelhető. Mindez azt jelenti, hogy néhány hét múlva a korai tavasz meghozza gyümölcsét – a medvehagymát ugyanis, a fagyosabb idő, ha beköszöntene, nem veszélyezteti, a hideg nem tesz kárt a növényben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!