kérik a helyreállítást

2018.02.11. 13:27

A bányagödör eltüntetése még az idén megindulhat

Több mint hétszáz környékbeli lakostól gyűjtöttek támogató aláírásokat a Pécs határában található Karolina-külfejtés tájsebének helyreállításáért küzdő civilek.

Nógrádi L.

A személyesen és online gyűjtött aláírásokat kedden adták át Pécsbányán Csizi Péter országgyűlési képviselőnek, aki az egyeztetéseket segíti az ügyben.

Mint Katona Kriszta, a Karolina Tájsebészek csoport aktivistája elmondta, a gyűjtőíveken 565, az interneten közzétett petíció oldalán pedig 157 aláírást gyűjtöttek az elmúlt három héten. A csatlakozók amellett álltak ki, hogy a több mint tíz éve befejezett külszíni szénfejtés bányagödrének helyreállítása mielőbb megkezdődjön, a munkálatokról a lakosságot érdemben tájékoztassák és ne húzódjon el a természetes környezet helyreállítása. A rekultiváció – mint arról beszámoltunk – a bányavállalat örököseként a Pannon Hőerőmű Zrt. és a tulajdonos magyar állam közös kötelezettsége. Az előírások szerint még idén meg kell indulnia a helyreállítási munkának, amely 10 millió köbméter kőzet és föld visszahordását is tartalmazza.

A gyűjtőíveket átvevő Csizi Péter úgy fogalmazott, maga is támogatta a civilek kezdeményezését, ő is aláírását adta a petícióhoz. Az íveken az aláírások nem hozzá szólnak, így azt vállalta, hogy azokat átadva, közvetítőként jár el a kormány és az erőmű irányába – tette hozzá.

Az átadás alkalmából arról is egyeztettek, hogy a rekultiváció ügyéről még februárban a helyszínen fórumot is rendeznek, amelyen a tervek szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium illetékes államtitkára és a Hőerőmű vezetője is részt vehet, részletes tájékoztatással felelve a pécsiek kérdéseire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!