év európai fája

2018.02.05. 14:00

Európai díjra hajt a zengői gesztenyefa

Miután megnyerte tavaly az Év fája hazai szavazást, a Zengővárkonyból nevezett hős szelídgesztenyefa az Év európai fája címért versenyez. A Zengő vidékéről már be is indították az internetes szavazók mozgósítását.

Nógrádi László

A napokban elindult az európai Év fája verseny szavazása a www.treeoftheyear.org oldalon. A versenyben a Magyarországot képviselő zengővárkonyi szelídgesztenye szerepel 13 ország fái között. A látogatók két kedvencet jelölhetnek meg, a megmérettetés február végéig tart, az eredményt március 21-én, az erdők világnapján közlik a brüsszeli díjátadón.

A versenybe bekerülő fák nem elsősorban a szépségük, koruk vagy méretük miatt különlegesek, hanem a történetük, a közösségben betöltött szerepük számít. Ez a lapunkban korábban már bemutatott zengővárkonyi vén szelídgesztenye erőssége is. A 300 éves korúra becsült fa igazi túlélő, túlélt már súlyos betegséget, az államosítás idején az elhanyagolást és azt is, hogy felgyújtották.

A mezőny erős: Portugáliából a világ legnagyobb paratölgy fáját jelölték, Angliából pedig a cserkészmozgalom jelképének tekintett, a mozgalom alapítója által örökbe fogadott tölgyfa is versenyez a címért. Bulgária mamutfenyőkkel, Horvátország pedig egy dubrovniki, több mint 500 éves platánnal szállt be a versenybe.

A Zengő vidékének nagy túlélője a lelkes helyi civil szervezetek mozgósítására idén, az országok közti versenyben is számíthat. A hazai versenybe a gesztenyefát jelölő Pécsváradért Alapítvány összefogott a Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesülettel – közölte megkeresésünkre Link Zoltán. Az alapítvány elnöke elárulta, hogy a hírverést számos fórumon végzik, hogy minél több szavazót megnyerjenek a Mecseken és Baranyán túl immár Magyarországot képviselő fa ügyének. A kampányhoz támogatókat is várnak, adománnyal is lehet segíteni a szelídgesztenye szereplését. Már csatlakozott a Magyar Természetjáró Szövetség, megkeresnek szervezeteket, egyetemeket is, hogy szavazásra hívjanak fel, és egy új bemutatkozó videót is készítettek a fáról – mondta el Link Zoltán. A kisfilm jövő héttől lesz látható az interneten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!