ufolegendák baranyában IV.

2018.02.24. 20:00

Leszálltak az ufók? Rejtélyes gabonakörök Garé mellett

Egy 1996-os esetet idézünk fel, amikor is egy család sétarepülésre indult, majd arra lettek figyelmesek, hogy Garé és Túrony között gabonakörök sorakoztak. Folytatjuk a baranyai ufós sztorik felelevenítését.

dg

A kilencvenes évek közepén a szokatlan pécsi UFO-megfigyelések ismét ráirányították a figyelmet olyan jelenségekre, amelyeknek már a léte is erősen vitatott. Az állítólagos ufóészlelések mellett ebben az évtizedben az úgynevezett gabonakörök borzolták a kedélyeket Magyarországon, így Baranyában is.

A korabeli Dunántúli Napló is beszámolt egy 1996-os esetről. Egy harkányi család is úgy járt, hogy hitte is meg nem is a búzában látott jelek létezését. A lányukkal sétarepülésre induló házaspár egy pécsi pilóta gépén indult a Tenkes-hegy környékének légi megtekintésére július 7-én. Megegyeztek abban, hogy a tapasztalt repülős mutat nekik valami érdekeset, amit aznap reggel fedezett fel Garé és a vele szomszédos Túrony között. Így aztán a nagyobb meglepetésre nem számító családfő majdnem kiejtette kezéből a kirándulás megörökítésére vitt videokamerát, amikor feltűntek a nevezetes körök.

A megőrzött dokumentumon jól látható volt három kör és egy háromszög alakú, egymáshoz közel fekvő forma. Az erdő szegélye mentén, traktornyomoktól és vad- vagy embercsapásoktól körülvéve sorakoznak a felvételen, jól kivehetően.

Hazánkban akkor lett vége nagyjából a gabonakör őrületnek, amikor egy emlékeztes Friderikusz-show adásban árulták el magukat a létrehozók. Bemutatták, hogyan kell ezt csinálni. Egy korabeli újságnak így nyilatkoztak a készítők: „Leszúrtunk egy karót és kihúztuk a rátekert madzagot olyan hosszúra, amiről már úgy gondoltuk, hogy látszania kell az útról. Így lett 36 méter az átmérője. Aztán elkezdtük a taposást, méghozzá az óramutató járásával ellenkező irányba. Mint később kiderült, ennek nagy jelentőséget tulajdonítottak az ufológusok.”

A korabeli baranyai eset kapcsán azonban felmerül a kérdés, ha egy feltűnési viszketegségben szenvedő fárasztotta magát a kalászos letaposásával, miért nem hívta rá fel a figyelmet, hogy híressé válhasson? Vajon a háromszög vaskos keretén belül miért áll rezzenéstelenül a növényzet, és miért fekszik spirálisan a körök belsejében? Furcsa módon hiába vette észre több ember is a gabonakörök dél-baranyai megjelenését, hiába készült felvétel, nem kelt híre a felfedezésnek. Ahogy az észlelők szavaiból kitűnik, annyira hitetlenek voltak, hogy el sem mentek a helyszínre. Elfeledték az esetet, mint egy gyomorrontásos álmot. Aztán hamarosan beért a búza is, így hát learatták.

A gabonakörök

A gabonakör jelenség a hetvenes években kapott nagyobb nyilvánosságot, amikor Angliában hirtelen megszaporodnak az észlelések és bejelentések. A jelenségek létrejöttét földönkívüliekkel vagy egyéb misztikus, paranormális eseménnyel összefüggésbe hozni. Számos alkalommal azonban a köröket, mintázatokat ugratásként emberek hozták létre, nemegyszer filmmel dokumentálva tevékenységüket. Forgószél hatására a gabonaszálak megdőlhetnek, bonyolult alakzatok természetesen így nem jöhetnek létre.

 

A múltidéző cikksorozatunkban emléket állítunk annak a kornak, amikor még jobban foglalkoztatták az embereket a ma már nehezen hihető hasonló paranormális jelenségek.

Az ufók baranyai előfordulásával kapcsolatban először azt a sztorit elevenítettük fel, amikor egy vonatot követtek a földönkívüliek. A sorozatunk második részében azzal foglalkoztunk, hogy állítólag elvitték egy pécsi nő magzatát az ufók. Legutóbb pedig egy karácsonyi kertvárosi ufórejtélyt igyekeztünk megfejteni.

Képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!