ufolegendák baranyában IV.

2018.02.24. 20:00

Leszálltak az ufók? Rejtélyes gabonakörök Garé mellett

Egy 1996-os esetet idézünk fel, amikor is egy család sétarepülésre indult, majd arra lettek figyelmesek, hogy Garé és Túrony között gabonakörök sorakoztak. Folytatjuk a baranyai ufós sztorik felelevenítését.

dg

A kilencvenes évek közepén a szokatlan pécsi UFO-megfigyelések ismét ráirányították a figyelmet olyan jelenségekre, amelyeknek már a léte is erősen vitatott. Az állítólagos ufóészlelések mellett ebben az évtizedben az úgynevezett gabonakörök borzolták a kedélyeket Magyarországon, így Baranyában is.

A korabeli Dunántúli Napló is beszámolt egy 1996-os esetről. Egy harkányi család is úgy járt, hogy hitte is meg nem is a búzában látott jelek létezését. A lányukkal sétarepülésre induló házaspár egy pécsi pilóta gépén indult a Tenkes-hegy környékének légi megtekintésére július 7-én. Megegyeztek abban, hogy a tapasztalt repülős mutat nekik valami érdekeset, amit aznap reggel fedezett fel Garé és a vele szomszédos Túrony között. Így aztán a nagyobb meglepetésre nem számító családfő majdnem kiejtette kezéből a kirándulás megörökítésére vitt videokamerát, amikor feltűntek a nevezetes körök.

A megőrzött dokumentumon jól látható volt három kör és egy háromszög alakú, egymáshoz közel fekvő forma. Az erdő szegélye mentén, traktornyomoktól és vad- vagy embercsapásoktól körülvéve sorakoznak a felvételen, jól kivehetően.

Hazánkban akkor lett vége nagyjából a gabonakör őrületnek, amikor egy emlékeztes Friderikusz-show adásban árulták el magukat a létrehozók. Bemutatták, hogyan kell ezt csinálni. Egy korabeli újságnak így nyilatkoztak a készítők: „Leszúrtunk egy karót és kihúztuk a rátekert madzagot olyan hosszúra, amiről már úgy gondoltuk, hogy látszania kell az útról. Így lett 36 méter az átmérője. Aztán elkezdtük a taposást, méghozzá az óramutató járásával ellenkező irányba. Mint később kiderült, ennek nagy jelentőséget tulajdonítottak az ufológusok.”

A korabeli baranyai eset kapcsán azonban felmerül a kérdés, ha egy feltűnési viszketegségben szenvedő fárasztotta magát a kalászos letaposásával, miért nem hívta rá fel a figyelmet, hogy híressé válhasson? Vajon a háromszög vaskos keretén belül miért áll rezzenéstelenül a növényzet, és miért fekszik spirálisan a körök belsejében? Furcsa módon hiába vette észre több ember is a gabonakörök dél-baranyai megjelenését, hiába készült felvétel, nem kelt híre a felfedezésnek. Ahogy az észlelők szavaiból kitűnik, annyira hitetlenek voltak, hogy el sem mentek a helyszínre. Elfeledték az esetet, mint egy gyomorrontásos álmot. Aztán hamarosan beért a búza is, így hát learatták.

A gabonakörök

A gabonakör jelenség a hetvenes években kapott nagyobb nyilvánosságot, amikor Angliában hirtelen megszaporodnak az észlelések és bejelentések. A jelenségek létrejöttét földönkívüliekkel vagy egyéb misztikus, paranormális eseménnyel összefüggésbe hozni. Számos alkalommal azonban a köröket, mintázatokat ugratásként emberek hozták létre, nemegyszer filmmel dokumentálva tevékenységüket. Forgószél hatására a gabonaszálak megdőlhetnek, bonyolult alakzatok természetesen így nem jöhetnek létre.

 

A múltidéző cikksorozatunkban emléket állítunk annak a kornak, amikor még jobban foglalkoztatták az embereket a ma már nehezen hihető hasonló paranormális jelenségek.

Az ufók baranyai előfordulásával kapcsolatban először azt a sztorit elevenítettük fel, amikor egy vonatot követtek a földönkívüliek. A sorozatunk második részében azzal foglalkoztunk, hogy állítólag elvitték egy pécsi nő magzatát az ufók. Legutóbb pedig egy karácsonyi kertvárosi ufórejtélyt igyekeztünk megfejteni.

Képünk illusztráció!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában