útfejlesztés

2018.05.29. 17:30

Végre sima az aszfalt a pécsváradi bekötőn

Az idei évre tervezett útfejlesztések sorában az elsők között készült el a Pécsvárad és Pereked összekötő út, illetve a vasútállomásra vezető utca teljes felújítása, amelyeknek csütörtökön tartották a műszaki átadását.

H. Zs.

Szerencsésen találkozott Pécsváradon az országos komplex útfelújítási program, valamint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, ennek köszönhetően pedig megújulnak a város legforgalmasabb útjai.

Zádori János, Pécsvárad polgármestere elmondta, az autópálya építésekor a Pécsvárad–Pereked összekötő úton szállították a kőbányából az alapanyagot, ez pedig megviselte az eleve kritikus állapotban lévő útszakaszt.

– A turizmus szempontjából sem mindegy, hogy milyen minőségű úton érkeznek hozzánk a vendégek, ugyanis ez egy fontos bekötőútja a városnak. Így aki a megyeszékhely felől érkezett, első benyomásként igen kedvezőtlen tapasztalatokat szerezhetett. Ugyanakkor a pécsváradiak is örömmel üdvözölték a felújítást, hiszen a munkába járáshoz is legtöbben ezt az utat használják. Örülök, és köszönöm a lakók nevében is, hogy az operatív programban megvalósulhatott ez a fejlesztés. Ezzel nem ér véget a Zengőalján a program, a felújítási munkák folytatódnak a városban.

Madaras Zoltán, a Baranya Megyei Közgyűlés újonnan megválasztott elnöke elmondta, egy 38 milliárd forintos pályázati programot kell továbbvinniük, amelynek egy része, hogy 2,3 milliárd forintot fordítanak útfelújításra.

– Országos szinten is egyedülálló, hogy a baranyai önkormányzatok nemcsak véleményezték a terveket, hanem az előkészítésben is részt vettek, illetve konkrét javaslatokat tettek a felújításra vonatkozóan. Ennek a programnak köszönhetően csaknem huszonöt kilométernyi útszakasz újulhat meg az országos programon felül.

További útfejlesztések várhatók

Komoly igény mutatkozik a közutak fejlesztésére – mondta Hargitai János, országgyűlési képviselő –, ugyanakkor a központi költségvetés az autópálya beruházások miatt ma még nem tud jelentős összeget fordítani a kisebb rendű utak fejlesztésére. A következő időszakban – az autópálya beruházások befejezését követően –, az eddigihez képest jelentősebb összegek juthatnak az egyéb utak fejlesztésére is, illetve a kormány elindítja a „Modern falvak programot”, amelyben szintén fontos kérdés lesz az utak fejlesztése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!