Szezon

2018.07.27. 15:05

Hívjunk rendőrt a vadgázolás után

Az egyik veszélyes szezon máris a nyakunkon van, július vége, augusztus az őzek párzásának időszaka.

Zsigmond József

Amint a bak üldözőbe veszi a sutát, amely ilyenkor se lát, se hal, átszáguld a legforgalmasabb úton is.

Érdemes ezért az erdős, bozótos részeken óvatosan vezetni, hiszen Baranya igen gazdag a vadakban.

A legtöbb vadbaleset a megyében Szederkény, Babarc, Udvar, Villány, Vokány, Nagyharsány, Kákics, Harkány és Túrony környékén fordulnak elő. A legsúlyosabb baleset pár évvel ezelőtt Vokány közelében történt, mikor egy szarvas berepült egy távolsági busz ablakán.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság ezért felhívja a sofőrök figyelmét, hogy nemcsak azokon a helyeken lehet őzek vagy más vadállatok felbukkanására számítani, ahol vadveszélyt jelző tábla van kihelyezve. Különösen azokon az útszakaszokon kell óvatosan vezetni, ahol az út mentén sűrű az aljnövényzet, emiatt nem lehet jól belátni. Ha megtörtént a baleset, azonnal érdemes értesíteni a rendőrséget a 112-es segélyhívószámon.

A kiérkező helyszínelő vizsgálja meg, hogy a sofőr megszegett-e valamely KRESZ-szabályt. Ha igen, akkor azt szankcionálja, ha nem akkor rögzíti a tényeket. Megállapítja továbbá, hogy melyik vadásztársaság illetékes a területen és intézkedik a kiértesítéséről, az elhullott állat elszállíttatásáról. A későbbi kárrendezéshez, az elkészített iratokat kérésre kiadják.

A rendőrség felhívta a figyelmet, hogy az ütközést követően elpusztult állatot ne vigyük el, mert az lopásnak számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!