tv-torony

2018.08.14. 11:30

Mégsem korizhatunk a város tetején

Javában folynak a tavasszal megkezdődött munkálatok a Misina-tetőn. Viszont úgy tűnik, hogy az eredeti tervekkel ellentétben mégsem korcsolyázhatunk januártól a város legmagasabb pontján.

Szabó Dániel

Fotó: Löffler Péter

Mint korábbi cikkünkben is beszámoltunk róla április 24-én, a munkaterület átadásával megkezdődött a Misina-tető fejlesztése című pályázat második beruházási üteme, mely a tv-toronynak és környezetének turisztikai célú fejlesztését tartalmazza.

Az eredeti tervek között szerepelt, hogy a torony melletti egykori étterem tetején, egy télen jégpályaként, nyáron pedig minigolfpályaként funkcionáló résszel bővítik az épületet. Viszont úgy tűnik, hogy a beruházás ezen része mégsem valósul meg, hiszen csak óriási költségekkel lehetne kivitelezni azt. Helyette inkább a már meglévő városi jégpályát fejlesztheti a pécsi önkormányzat.

– A munkálatok már javában folynak, viszont a beruházás egyik tétele valószínűleg nem fog megvalósulni, ugyanis előre nem látható statikai problémákkal szembesültünk – árulta el megkeresésünkre Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Nzrt. vezérigazgatója. – A szakemberek részletesen átvizsgálták az épületet, amely során kiderült, hogy ahhoz, hogy a tervezett jégpályát elbírja az épület, rendkívül komoly megerősítésekre lenne szükség. Ez értelemszerűen jelentősen megnövelné a költségeket, így a városfejlesztési cég azt javasolta, hogy a fejlesztés ezen része ne kerüljön kivitelezésre. A városvezetés ehelyett inkább a már meglévő pécsi jégpálya fejlesztését támogatná – tette hozzá.

Mint megtudtuk, a tervek megváltozása miatt több ponton kell majd módosítani a pályázat támogatási szerződését és a vállalkozóval kötött kivitelezési szerződést egyaránt. Az üggyel kapcsolatban pedig a Jogi és Ügyrendi Bizottság vagy a Közgyűlés dönthet augusztus végén, illetve szeptemberben.

Az épület további fejlesztési és funkcióbővítési tervei viszont a beruházás kivitelezése során hiánytalanul megvalósulnak. A statikai okból szükségszerű változások miatt módosítani kell az építési engedélyt, melynek következtében a munkák 2019. májusra fejeződhetnek be, melyet követően teljesen új információs ponttal, kiállítótérrel, felújított mosdókkal, pelenkázóval valamint modern kávézóval fogják várni a tv-toronyba ellátogató turistákat.

Játszótér, park, térfigyelő – tovább szépül a Misina-tető

A pécsi önkormányzat célja, hogy a 449 208 977 Ft-os uniós forrásból megvalósuló beruházással kiegészítse a meglévő turisztikai kínálatát és folytassa a Pécsi Állatkert fejlesztésével megkezdett mecseki városrészt érintő látványosságok felújítását. A nagyszabású beruházás során megvalósul még a Misina-tető környezetének szépítése, a járófelületek felújításával, bővítésével, új felnőtt- és gyermekjátszótér kialakításával, padok kihelyezésével, és a növényanyag rendezésével. Emellett megújul az ott található buszforduló és környezete is, valamint új térfigyelő kamerák telepítésére is sor kerül, melyek alkalmazásával a terület közbiztonsága jelentős mértékben javulhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!