Siklós

2018.09.20. 19:28

Apák, gyerekek közös élményeit szervezik

Az apák családon belüli szerepvállalását ösztönzi, illetve az „apás” színházba járást népszerűsíti a Férfiak Klubja által meghirdetett „Kultúrát apától” kezdeményezés, amelyhez már tíz színház – köztük a Siklósi Várszínház is – csatlakozott. Szentgyörgyváry Péter, a siklósi vár várkapitánya négygyermekes apaként is fontosnak tartja, hogy ilyen programokban részt vegyenek.

Zs. K.

– A jövő generációja most formálódik és úgy gondolom, hogy az apai példamutatás most fontosabb, mint valaha. Tudjuk, hogy az apa mintája nagyon meghatározó a gyerekeknek a kultúrához kapcsolódó viszonyát illetően és bár a kezdeményezés alapvetően a közös színházba járást népszerűsíti, de mi ezt továbbgondoltuk, várszínházként ki fogunk dolgozni olyan programokat, amelyek kifejezetten az apával érkező gyermekekhez, illetve kettejükhöz szólnak – mondta Szentgyörgyváry Péter. A kezdeményezéssel szeretnék elérni a gyermeküket egyedül nevelő apákat is, illetve azokat, akik szinte csak kéthetente hétvégén látják a gyermeküket.

A siklósi vár az idei évet is teljesen családbarátra tervezte, az előző évben kialakított Játékország sok gyerkőcöt vonzott. Itt a kicsik korabeli ruhákat próbálhattak, megvívhattak egymással. A lányokat a szabóság és az udvari sütöde varázsolta el. Ami a programokat illeti, az idén is nagy sikerrel rendezték meg az Apród Ünnepet, emellett a gyereknapon is sokan részt vettek. A siklósi vár munkatársai ezen kívül különleges előadással, vásári komédiával készültek. Zs. K.

A világot jelenti

A kezdeményezést indító Férfiak Klubja az apával töltött időt szeretné még tartalmasabbá és emlékezetessebbé tenni. Régebben a családapák is jártak még focimeccsre, ahová elvitték a gyerekeiket is, akik egész héten erre vártak. Mára ez szerintük megszűnt, ahogy a kerti munkát, a barkácsolást vagy az autószerelést sem végzik együtt apák a gyerekeikkel. Jóformán nem maradt lehetőség, hogy az apák valódi helyzetekben mutathassák meg, hogyan viselkedik egy férfi. A Férfiak Klubja a kezdeményezéssel új terepet szeretne nyitni az apa-gyerek egymásra hangolódásra, ez pedig a kultúra területe. Mint írják: a színházban ugyanis minden benne van. Nem véletlenül nevezik úgy a színpadot, hogy „a világot jelentő deszkák”.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!