Baranyai körkép

2018.09.14. 17:30

Egy autó árát adják a házhoz a családnak

Több kistelepülés küzd az elnéptelenedése ellen; egyszeri, vissza nem térítendő letelepedési támogatással próbálják elérni, hogy helyben maradjanak a fiatalok, vagy hogy a fiatal családok az adott falut válasszák.

Zs. K.

Kastélyosdombó, 2014. szeptember 30. Az Ökumenikus Segélyszervezet egy tagja segít Réti Imrének (b) a férfi és családja házában Kastélyosdombón 2014. szeptember 30-án. A Réti család a szociális fejlesztõ központot elhagyó és önálló gazdálkodásba kezdett két család egyike. A családok a segélyszervezet esélyteremtõ modellprogramjában tanultak alapján állattenyésztésbõl, növénytermesztésbõl tartják majd fenn magukat. MTI Fotó: Sóki Tamás

A kistelepülési önkormányzatok többsége átlagosan pár százezer forintot ad azoknak a családoknak, akik az adott községet választják otthonukul. Ófalun ennél többet, kimagaslóan magas összeget igényelhet az, aki oda szeretne költözni. A kétmillió forintos vissza nem térítendő támogatás azoknak jár, akik ott vesznek házat és tíz éven belül nem adják el.

Fekeden a gyermekek számától függően 600-tól 800 ezer forintig ad az önkormányzat támogatást a családoknak, vagy a gyermeküket egyedül nevelő szülőknek. Tillmann Péter polgármester elmondta, éltek már a lehetőséggel többen is, ám sajnos olyan is előfordult, hogy a lakónak vissza kellett fizetnie a támogatást, ugyanis az feltételekhez kötött, amit nem tartottak be. Mint mondta, nem elég, ha valakinek a lakcíme oda van bejelentve, hanem tíz évig életvitelszerűen is ott kell élnie.

Geresdlakon is hatályos a letelepedési támogatásról szóló önkormányzati rendelet, itt azonban a megvásárolt ház vételárának legalább 6 millió forintot el kell érnie és legalább 70 négyzetméteresnek kell lennie.

Bikalon, Szajkon és Nagypallon is adnak bizonyos összeget a letelepedőknek. Az általunk megkérdezett polgármesterek között azonban volt olyan, aki szerint éppen amiatt, hogy nehéz betartatni a támogatásért kötött feltételeket, inkább nyűggel, mint örömmel járnak ezek a szerződések.

Telek ingyen és kedvezményes áron

birján Több önkormányzat is ingyenes, vagy csak képletes árú telkekkel csábítja településére az építkezni, letelepedni vágyókat. Birjánban az önkormányzat ezer forintért kínálja részben közművesített építési telkeiket a hozzájuk beköltözni vágyó háromgyermekes, vagy három gyermeket vállaló családoknak. Az önkormányzat a kormány által bevezetett Családi Otthonteremtési Kedvezményt igénybe vevők körére alapoz. Általánosságban az önkormányzatok úgy határoznak, hogy a letelepedési támogatást igénybe vevőknek vállalniuk kell a feltételeket, mely szerint tíz évig nem adható el az ingatlan és teher sem lehet rajta, különben kamatostul (van ahol a dupláját) vissza kell fizetni az adott összeget.

Megkönnyítik a letelepedést

Komló Nemcsak a falvak kecsegtetnek támogatással a letelepedők számára, Komlón például az önkormányzat több mint húszmillió forinttal segítette 2016-ban a családok lakáshoz jutását. A csokkal együtt vagy akár annak igénybevétele nélkül is kérhető támogatást már az első évben több mint kéttucatnyian vették igénybe. A feltételeknek megfelelő pályázók félmillió forintot, illetve minden gyermek után további 200 ezer forintot kaphattak, amelynek fele vissza nem térítendő támogatás, a másik fele pedig kamatmentes hitel. Az építkezni kívánóknak pedig ingyenes építési telket is adott a város. Mindezért az érintetteknek egyetlen feltételt kellett vállalniuk: gyermekeiket komlói óvodákba és iskolákba járatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!