Baranyai Körkép

2018.09.13. 14:00

Egyre több helyen biztos a feltöltődés

Az elektromos autók, még ha elég borsos áron, de ma már versenyképes alternatívái a benzin- és dízelüzemű járműveknek. Egyre több e-autót látni a baranyai utakon, az utóbbi időben a töltőállomások száma is megnőtt.

T. V.

Fotó: Löffler P.

Az elektromos autózás egyik nagy előnye, hogy az autó feltöltéséhez nem kell benzinkútra járni. Ezzel sok bosszúságtól menekülünk meg, nem utolsósorban a pénztárcánkban is több marad. Az elektromosjármű- gyártók különböző csatlakozó aljzatokat használnak az akkumulátor töltésre. Ezért fontos, hogy egy elektromos autó tulajdonosa tisztában legyen azzal, hogy melyik töltőállomásnál tudja tölteni járművét és mennyi időt kell arra szánnia.

A villanyautósok többsége általában otthon, éjszaka tölti fel járművét, ezek a töltők általában lassúak – váltóáramú – így teljesen lemerült állapotról 8-10 óra alatt töltik fel az autót. Minden elektromos autóhoz jár egy gyári töltő, amit ha mindig magunkkal viszünk, akkor az autó bárhol, egy egyszerű konnektorról is feltölthető.

Az utcai gyorstöltő-, vagy villámtöltő-állomások közül egyre többet üzemelnek be a megyében, az elsőt több mint másfél éve Pécsett, a Centrum-parkolóban alakították ki. Azóta a város több pontján is elhelyeztek ilyen állomást. A kertvárosiak örömére az Árnyas Liget utcában, és a Csontváry utcai parkolóban lesz töltési lehetőség, a uránvárosiak a Veress Endre utcai rendelőintézetnél csatlakoztathatják autójukat, a keleti városrészben lakók a Felsővámház utcában és az Állatkertnél tölthetnek majd. A belvárosban pedig a Kossuth téri mélygarázsban vagy a Palatinus Hotelnél van töltési lehetőség.

De nem csak a megyeszékhely gyarapszik elektromos töltőkből, a közelmúltban Szigetváron, az Olay Lajos utcában, a könyvtár melletti parkolóban helyeztek el elektromos töltőállomást.

Nem mindenhol ingyenes a töltés

A legtöbb elektromos autó tulajdonost negatívan érinti, hogy hosszú bevezetési időszak után augusztus 1-től fizetős szolgáltatássá vált a MOL benzinkútjain az elektromos autó töltés. A szolgáltatás a töltés elindítása előtt a benzinkút kasszájánál vásárolható meg, a töltőoszlopot a kapott nyugta bemutatása után a kút személyzete fogja indítani. A cég a szolgáltatás honlapján az árakról úgy ír, hogy azok a töltőn fel vannak tüntetve, az egyik fajta töltés ára alkalmanként 1990 forint, a másiké pedig 2990 forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!