Pécs

2018.09.16. 13:15

Filmzenét játszottak a templomi orgonán

Bár a Zeneszüret elsősorban ingyenes köztéri komolyzenei minikoncertjeiról vált ismertté, én mégis a két fizetős hangversenyéről szólnék. Operagálát adott ugyanis a Magyar Állami Operaház a Kodály Központban, úgynevezett verista operákból.

Mészáros B. Endre

Nos, én úgy gondolom, Pécsen dúskálhatunk a szimfonikus koncertekből, ám az opera a Pécsi Nemzeti Színház céltagozata ellenére is a komolyzene legmostohábban kezelt műfaja. Így tehát bármilyen best of ária­est kapcsán borítékolni lehet a telt házat. Még akkor is, ha az idegenül és ismeretlenül csengő verista jelzővel illetik az összeállítást, aztán meg kiderül, hogy a Parasztbecsület és a Bajazzók is ide sorolandó. Egy kicsit olyan ez könnyűzenei hasonlattal, mintha a progresszív rock hetvenes éveiből rendeznének válogatást, és kizárólag Roxy Music, Super­tramp és Fleetwood Mac dalokat hallhatnánk. Szóval van ennél jobb a nagy csomagban, de azért így is nagyon élvezhető volt az Operaház profi zenekarának és meghatározó énekeseinek (Létai Kiss Gabriella, Kelemen Zoltán és László Boldizsár) az előadása.

A másik koncert a Bazilikában szólt Sípok párbeszéde címmel. Sokakat meglepett, hogy a nagy Angster orgonát egy kis hordozható egységről a székesegyház közepéről vezérelte Kovács Szilárd orgonaművész. A versenytárs Kéméndi Tamás közben tangóharmonikán bizonyította, hogy megfelelő hangszínen és sebességgel ez az „esküvői” hangszer micsoda templomi pátoszra képes. Ugyanakkor az orgona is rákontrázott egy könnyed filmzenés dallammal, egy népszerű Sosztakovics művel.Mészáros B. Endre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!