Pécs

2018.09.27. 14:00

Túl hosszúra nyúlik a hajnali részegség, sokan panaszkodnak a tereken italozókra

Padokon italozók, hangoskodók, a házak tövét vécének használók botránkoztatják meg a járókelőket a város több pontján is – olvasói jelzések szerint.

DN

Fotó: L. L.

A közterület-felügyelet ellenőrzései rendszeresek, a szankciók sem maradnak el.

Üres „kétdekás” üvegekben botladozva, eldobált csikkeken átgázolva vagyunk kénytelenek megközelíteni nap mint nap az óvodát – írta a Postabontásban nemrég megjelent levelében egy anyuka. – A Nagy Imre úton, a cukrászda mögötti kis parkban rendszeres látvány a helyi alkoholizmus – panaszolja. A padokon tanyázva ordenáré módon viselkednek egyesek, és vizelnek az épületek tövébe. Mindezt a játszótér közelében.

A belvárosból is érkeztek hasonló panaszok – a Hal téren is rendszeres az italozás, a Koller utcai épületek közti egyik sarkot pedig vécéként használják egyesek – az emberi ürülék mellett használt injekciós tűkkel van tele a közterület.

Az olvasói észrevételekre reagálva Märcz János, a Pécsi Közterület-felügyelet vezetője kérdésünkre elmondta, a panaszosok által említett területeken rendszeresen megjelennek bejelentések nélkül is, italozás, szemetelés, és a közterület beszennyezése miatt. Minden bejelentést kivizsgálnak és intézkednek a renitens emberekkel szemben.

– A jogszabályok adta lehetőségeinkkel élve, szabtunk már ki helyszíni bírságot és történtek feljelentések is – hangsúlyozta Märcz János. Hozzá­téve, hogy a Biokom Nonprofit Kft.-vel a kommunikációjuk mindennapos, így gyors a reagálás a szemetes, beszennyezett területeken – takarításra és fertőtlenítésre is rendszeresen sor kerül.

Többször szabtak ki pénzbüntetést

A közterület-felügyelet helyszíni bírságot szabhat ki a jogszabály szerint abban az esetben, ha valaki a szeszes ital árusítására vagy a közterületen történő fogyasztására vonatkozó törvényben, kormányrendeletben vagy önkormányzati rendeletben meghatározott tilalmat megszegi. Intézkedhet a felügyelet akkor is, ha vendéglátó üzletben 18. életévét be nem töltött személy részére szeszes italt szolgálnak ki, vagy ha közterületen, illetve nyilvános helyen szemmel láthatóan részeg állapotban lévő személyt alkohollal szolgálnak ki. Szabálysértést követ el az is, aki közterületen vagy nyilvános helyen fiatalkorút szándékosan lerészegít. Az elmúlt években több esetben is szabtak ki pénzbüntetést.

 

Tettenéréskor mindig szankcionálnak

Tettenérés esetén mindig alkalmaznak szankciót is a közterület-felügyelők. Érkeznek hozzájuk lakossági bejelentések, de a statisztika szerint az italozással, emberi ürülékkel kapcsolatos panaszok, számukat tekintve, nem mutatnak jelentős különbséget a többi lakossági jelzéshez képest. A tapasztalatok alapján elmondható, hogy vannak fertőzöttebb területek Pécsett, ilyen többek között például a Kőrösi Csoma Sándor utca, az Uránbányász tér, a Csontváry sétány, a Nagy Imre út, a Szondi sétány, a Komját Aladár utca, a Hal tér, a Centrum parkoló. Fontos kiemelni, hogy minden területen mások a problémák, amiket a lehetőségeihez mérten kezel is a közterület-felügyelet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!