Pécs

2018.10.18. 08:35

A fonalat is maga festi az idős asszony

Lauer Jánosné húsz éve, autodidakta módon tanult meg szőni, azóta számos, szebbnél szebb faliszőnyeget készített, melyeket kiállításokra is visz. A nyolcvanéves hölgy Veszprém-Hidegkútról származik, de húszéves kora óta Pécsett él.

Tóth Viktória

Fotó: Laufer László

Kiskorában elleste, ahogy az asszonyok kézimunkáznak, már akkor is tetszett neki a szövés, de hatvanéves koráig nem próbálta ki. Majd egy sajnálatos baleset hatására vett egy szövőszéket, és felelevenítette emlékeit. – A férjem halála óta egyedül élek, de úgy érzem, ezzel a munkával egyensúlyba került az életem – mondta.

A szőnyegek készítéséhez rackagyapjúból készült fonalat használ, melyet saját maga fest meg. Évente kétszer kézműves kiállításra viszi műveit Budapestre, tavasszal szőnyeget, míg ősszel a gyönyörű, mézeskalácsból készült betlehemét láthatja a nagyérdemű. A Magyar Kézművességért Alapítvány által hirdetett kiállításra már tizenötödik éve utazik a fővárosba. Háromszor jutott el az általa készített betlehem Rómába, illetve a Nemzetközi Kiállításra is beválogatták műveit.

– A néprajz mindig érdekelt, ezáltal hallottam évekkel ezelőtt a kiállítási lehetőségről, elküldtem mintának az egyik mézeskalács figurámat – bár akkor még nem volt ennyire kidolgozott mint ma – elfogadták, azóta minden évben hívnak – idézi fel emlékeit.

Arra a kérdésre, hogy eladásra is készít-e műveket, határozott nemmel felel.

– Nem tudnék árat mondani, közel egy hónapot dolgozok minden egyes szőnyeggel, ez pedig túl nagy munka ahhoz, hogy megváljak tőlük. De elég nagy a család, így minden alkalomra, születésnapra, névnapra, esküvőre mindig meg tudom lepni őket valamivel – mondja mosolyogva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!