a szem egészsége

2018.10.12. 14:00

A Látás Hónapja: fontos a rendszeres vizsgálat

Ahogy az évek óta lenni szokott, idén is október a látás hónapja. A Magyar Látszerész Szövetség és az optikai szakma közös szervezésében ilyenkor az érdeklődők ingyenes látásellenőrzésen és szaktanácsadáson vehetnek részt megyeszerte.

Tóth V.

Tizenhárom éve, 2005-ben indult a Látás Hónapja elnevezésű, Európa szinten is egyedülálló kezdeményezés, melynek célja felhívni a figyelmet a rendszeres látásvizsgálaton való részvétel fontosságára. A rendezvénysorozat iránt érdeklődők rendkívül magas száma igazolta, hogy az optikai piac szereplőinek egységes fellépésével lehet tenni a magyarországi látáskultúra fejlődéséért, és az éleslátás iránti igény kialakításáért.

A Látás Hónapja akcióhoz idén is több baranyai üzlet csatlakozott. Többek között kilenc pécsi, egy komlói, egy siklósi és egy harkányi optika is szerepel a latasellenorzes.hu oldalon közölt listán.

A szemészhez fordulók gyakori panasza az úszkáló foltok látása, mely legtöbbször nem szembetegség jele, hanem természetes, korral járó folyamat. Az úgynevezett „száraz szem panaszokon”, mint például az irritált, könnyező szem, homokérzés vagy rendszeres szúródás, recept nélkül kapható műkönny készítményekkel is lehet enyhíteni. De érdemes azonnal szemészhez fordulni, ha hirtelen egy- vagy kétoldali látásromlás, villámláslátás, hirtelen megjelenő sötét folt – látótérkiesés –, gomolygó füst látása vagy hányingerrel járó, kifejezett szemfájdalom jelentkezik.

Felnőtt korban kétévente javasolt a szemvizsgálat tünetmentesség esetén. Bizonyos krónikus betegségeknél azonban évente, vagy még gyakrabban ajánlott a látásvizsgálat. Ezek lehetnek cukorbetegség, magas vérnyomás, zöldhályog, vagy időskori sárgafolt sorvadás.

Mivel hazánkban a lakosság vezető vaksági oka a cukorbetegség szemszövődményeinek kialakulása, a betegség esetén kiemelt jelentőségű a rendszeres kontroll. Nyugdíjas korúaknál gyakori a szemlencse elszürkülése, vagyis a szürkehályog, melynél a legtöbb esetben műtéti úton jelentős látásjavulás érhető el, a zöldhályog és sárgafolt sorvadás okozta károsodás azonban legtöbbször visszafordíthatatlan.

Káros a kék fény

A Látás hónapja program idei év újdonsága a digitális világ vizuális kihívásai, a kék fény elleni védelem. A világ megváltozott, egyre több időt töltünk digitális készülékek között – tv, tabletek, laptopok, okostelefonok. Ez teljesen megváltoztatja vizuális szokásainkat és szemünk terheltségét. A digitális eszközöket használok körében egyre gyakoribb panasz a szemfáradság, a szemirritáció, a fejfájás, a homályos látás, az álmatlanság vagy a vörös szem, ezek ellen is próbálnak fellépni a programmal. A kutatók évek óta arra figyelmeztetnek, hogy a közvetlen kék fény károsítja a retinát és felelős az időskori makula degeneráció kialakulásáért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!