ünnepek

2018.10.15. 11:30

Beelőzte a Mikulás a Mindenszenteket és a Halloweent is

Időzavarban lehet az a vásárló, aki már most, október elején csokoládémikulást talál az üzletek polcain. Olvasóink is szembetalálkoztak már néhány ilyen üzlettel, a legtöbben nagyon korainak találják a „hangulatkeltést”.

Zsíros Krisztina

Sokan illúziórombolónak tartják, hogy az üzletek polcain már október elejétől mosolyognak ránk a csokimikulások, de akadnak olyan vásárlók is, akik szeretik, hogy már megvásárolhatóak ezek a termékek.

Van, aki hangot ad a nemtetszésének, hiszen még a mindenszenteken sem vagyunk túl, de az is előfordul, hogy jót nevetnek a helyzeten. Kíváncsiak voltunk, hogy októberben mennyi fogy a télapós termékekből. Többször is próbáltuk felvenni a kapcsolatot az egyik drogérialánc ügyfélszolgálatával, hogy megtudjuk, mi indokolja, hogy ilyen korán kiteszik a polcokra a decemberi ünnephez kapcsolódó termékeket, ám nem válaszoltak a kérdéseinkre. Egy eladó azonban rávilágított a lényegre.

– Ha azokra gondolunk, akik például tizedikén kapnak fizetést és szűkös keretből gazdálkodnak, azok örülnek ennek, hiszen így két fizetésből, két részletben tudják megoldani a december 6-i ünnepre a megvásárolandó édességeket – mondja. Mint fogalmaz, egyébként pedig nem meglepő, hogy különbözően reagálnak a vevők az „októberi Mikulásokra”, hiszen maga az ünnephez kötődő vásárlási láz is megosztja az embereket. Ami biztos, a tapasztalatok szerint amit kiraknak a polcokra, azt a vevők viszik, mint a cukrot, tehát ne gondoljuk, hogy ilyenkor nem fogynak ezek a termékek. Ha van ünnepi hangulat, ha nincs.

Húsvétig vehetjük

Egy másik oka is van annak, hogy az eladók októberben csokoládémikulást pakolnak a polcokra. A multicégeknek a legtöbb gyártó megemelte azt a határt, amelytől olcsóbban vásárolhatja meg a kereskedő a termékeket. A korábbi mennyiség novembertől januárig volt elég. A megemelt mennyiséget a boltok kénytelenek megrendelni, hogy jó áron kapják meg, viszont ez a mennyiség októbertől nagyjából húsvétig kitart. Az, hogy egybefolynak az ünnepek, szintén sok vásárlónál veri ki a biztosítékot. Mindenesetre abban biztosak lehetünk, hogy nem az eladó tehet erről, ám mégis rajta csattan a vevők nemtetszése.

Lássunk előre!

Még annak is érdemes korábban – legalább december 6-a előtt pár héttel – bevásárolnia a csokoládékat, aki szereti ezt az utolsó pillanatra hagyni. Több nagy bevásárlóáruház ugyanis egy, vagy másfél héttel Mikulás előtt leüríti a polcairól az olcsóbb termékeket „készlethiány” címen. Az üzletbe így az utolsó pillanatban betérő vásárlók kénytelenek megvenni a legdrágább márkás csokoládékat, hiszen mást nem találnak a boltban. December 6-a után aztán az egyik pillanatról a másikra újra többféle termékből lehet válogatni. Erre a jelenségre több olvasónk is felhívta a figyelmünket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!