Gyűjtés

2018.10.05. 09:30

Közadakozásból készült el Szent István bronz mellszobra

T. V.

A szigetvári lakótelep évtizedek óta viseli államalapító királyunk nevét. A Szent István Lakóközösségért Egyesület és a Szigetvári Várbaráti Kör emiatt áprilisban vállalta a feladatot, hogy gyűjtést szervez a király bronz mellszobrának felállítására, így illő módon emléket állítva az uralkodónak. A cél megvalósításához magánszemélyek, és szervezetek támogatását is várták.

A Gazdagné Egres Zsuzsanna, Pogács Anna és Salamon Ferenc által vezetett kampány hatására megmozdult a város, így május és augusztus között közel 100 adományozó révén mintegy 2,4 millió forint gyűlt össze. A szobor megformálására Vanyúr István szigetvári szobrászművészt kérték fel.

Szent István bronz mellszobrának avatására szeptember 30-án került sor a lakótelepen, az esemény után közösségi programokon vehettek részt a jelenlévők. Nem példa nélküli Szigetváron az, hogy a közösség közadakozásból állít emléket egy fontos példaképnek, hiszen a város főterén álló, mára jelképpé vált Oroszlán-szobor is így készülhetett el 1878-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!