Pécs

2018.10.04. 14:00

Nem mindennapi felvétellel nyerte meg a közönségdíjat

Elsöprő fölénnyel nyerte meg az Agrofotó mezőgazdaság témakörében meghirdetett fotópályázat közönségdíját Csák István. A különleges drónfotót készítő fiatalembernek a fotózás mellett, egy nem mindennapi sport is az élete részét képezi.

DN

– Honnan jött az ötlet, hogy indul a pályázaton?

– Egy hirdetésben láttam meg, hogy van lehetőség mezőgazdasági témában készült fotókkal indulni a versenyen. Akkor már volt olyan fotóm, amit úgy gondoltam, hogy érdemes lenne beküldeni. Végül öt képpel indultam, kettővel bejutottam a döntőbe, ezek közül az egyikkel sikerült a közönségdíjat megnyernem.

– Mennyit várt a szántóföldön a tökéletes pillanatra a kép elkészültéig?

– A traktor vezetője, Horváth Zsolt jó barátom. Előre megbeszéltük, hogy készítünk egy ilyen képet. Ő szólt, hogy mikor szántja az adott táblát, direkt akkorra időzítette, amikor én is ráérek. Mivel ezek a modern gépek GPS-szel dolgoznak, ezért tökéletesen szimmetrikusak a vonalak, így néz ki ilyen jól a képen is.

– Miért éppen ezen a különleges módon, drónnal készítette a fényképet?

– Fotózom normál fényképezőgéppel is, de a technikai fejlődésnek köszönhetően már elérhetőek a jó képminőséggel rendelkező drónok. Ha szabadidőm engedi inkább ezzel a technikával fotózom, mint hagyományos géppel, mert ebből a magasabb perspektívából teljesen más szemszögből lehet megmutatni olyan témákat is, amiket már mindenki ismer. A fotóimat a saját közösségi oldalaimra is feltöltöm, Facebookon és Instagramon is csakistiphoto néven találhatók további képeim.

– Milyen indíttatásból kezdett el fényképezni?

– Tizenöt éves koromban édesapámnak volt egy régi Zenit filmes fényképezőgépe, és megmutatta, hogyan működik. Eleinte különböző kirándulásokon fotózgattam emlékmegőrzés céljából. Aztán a digitális technika térhódításával lett egy kis digitális gépem. Akkoriban volt Pécsett egy fotókör, Photograph fotókör volt a neve, amibe beléptem. A híres fotóművész, Tillai Ernő bácsi sok előadást tartott nekünk, tőle nagyon sokat tudtam tanulni.

– Úgy tudom, nem csak a fotózás a hobbija.

– Volt egy időszak, amikor testépítőként versenyeztem. Még mindig edzek, és edzeni is fogok, de a családom és a munkám mellett nem tudnám a sportba azt az energiát belefektetni, ami szükséges ahhoz, hogy versenyszerűen csináljam. A két hobbim között egyébként van átfedés is, a testépítőket is szívesen fotózom, főleg versenyeken.

– Testépítő múlttal rendelkező fotósként más szemmel nézi a versenyeket?

– Azért szeretem fotózni a testépítőket, mert tudom, hogy mit kell nézni. Úgy, hogy benne voltam ebben a sportban, azt gondolom, jobban látom, mi a fontos a testépítők fotózásakor, mint egy olyan fotós, aki nem edz. Az adott helyzetet, pózt egyszerre tudom nézni így fotósként, illetve testépítőként is.

Fő az egészség

Csák István 1982-ben született Kisújszálláson, általános és középiskoláit itt végezte. Az érettségi megszerzése után Pécsre költözött, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán dietetikusként diplomázott. Emellett testépítő és fitneszedző szakot végzett a Testnevelési Főiskolán. Az egészséges életmódot ebből adódóan nagyon fontosnak tartja. Így vall róla: „Gyakorlatilag az edzés egy életforma, a táplálkozásra való odafigyelés nagyon fontos, egy rövid edzést mindig beiktatok.” Jelenleg a gyógyszeriparban dolgozik. Párjával egy hároméves kislány szülei.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!