Isten is velünk van

2018.10.24. 11:30

Szép, svéd gránitlapok díszítik a Dóm terét, karácsonyra már látszik az eredmény

Jövő év tavasza a határidő az új pécsi Dóm tér átadásának, ám ha az időjárás kegyes lesz, akkor a tér java része az év végére elkészülhet.

Látványos részéhez érkezett a Dóm tér felújítása. Aki a napokban a székesegyház környéke felé vette az irányt, az láthatta, hogy a régi cserkúti vöröses homokkövet és a szürke fonolit egy részét már elszállították és az elkerített munkaterületen belül már raklapokon tornyosulnak az új vörös és fekete, nyolc centiméter vastagságú gránitlapok.

A több mint 600 millió forintos beruházás idén nyár elején vette kezdetét. Először a régészek vették birtokukba a területet és kutatták át a lezárt nyugati részt, ahol mint arról korábban lapunk is beszámolt, a középkori püspökvár maradványait tárták fel. A kutatás befejezése után a talajszint alatti csapadékvíz-elvezetés rekonstrukcióját végezték el a szakemberek, majd megtörtént a terület rendezése, az aljzat tömörítése.

Mint megtudtuk, hosszas kutatómunka volt míg megtalálták azt a gránitbányát, ami a pécsi egyházmegye elképzelésének leginkább megfelelt. Hisz minden bányának megvan a maga színvilága, a maga anyaga. A messzi Svédország két bányájából érkeznek Pécsre a vöröses-pirosas és a fekete gránitlapok.

A felszedett régi kövektől sem kell végső búcsút venni, hisz ezeket is hasznosítják. A vöröses színű, cserkúti homokkő legnagyobb része a gyárvárosi templomhoz került, ugyanis a templom udvara ugyanilyen kővel van kirakva, így az itteni rekonstrukciónál ezt a kőanyagot használhatják fel. Kis része pedig a rácvárosi templom környezetét díszíti majd. A szürke színű fonolit egy része visszakerül a felújított térre. Az új gránitlapok mellett készítenek belőlük díszcsíkokat. A fennmaradó rész pedig püspökszentlászlói kastélyparkba került ki.

A több mint 4000 négyzetméteres tér felújításának végső határideje jövő év tavasza, ám ha az időjárás a jobbik arcát mutatja, akkor az elkerített nyugati rész év végére nagy valószínűséggel elkészülhet. Amint ez megtörténik, akkor kezdődhet el a most átjáróként használt, a keleti részen található 4-5 méteres sáv felújítása.

A Dóm tér rövid története: többször is átépítették már

A Dóm térnek a területe a középkorban egy zárt belső udvar volt. Három épületszárnnyal, északon a székesegyházzal és körülötte egy belső és egy külső várfallal volt körülhatárolva. A török után elveszítette a vár jellegét, és idővel egy nyitott térré alakították át. A keleti és déli részen a 18–19. században lebontották a várfalakat, és a várárkot is betöltötték. Arculata a 19. században sokat változott. 1807–1825 között Pollack Mihály tervei alapján a székesegyház déli homlokzatát és tornyait alakították át, majd 1882–1891 között Friedrich von Schmidt tervei alapján a székesegyházat neoromán stílusban újították fel. Ugyanekkor nyerte el végleges, mai formáját a tér is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!