ünnepvárás

2018.12.23. 11:30

Élő adventi naptárat nyitogatnak Vokányban, mert a házak ablakait is feldíszítik a lakók

Mikulás-futást is rendeztek a községben az ünnepek előtt a hagyományos vásár mellett.

Zsíros Krisztina

A település központjában lévő Európa parkban állítják fel minden évben a falu karácsonyfáját és adventi koszorúját, emellett pedig immár hét éve egy „mézeskalács házikó” is díszíti a teret a gyerekek nagy örömére. Az adventi dekoráció még kiegészül a művelődési ház előtt álló Mikulásnak öltöztetett szalmabábuval és a lakóházak sok-sok feldíszített ablakával is.

A közös karácsonyi dekoráció készítése sokéves hagyomány, Mester Mihályné, Vokány polgármestere azt mondja, szerencséje van, hogy aktív, közösségformáló emberek segítik a munkáját. Schönberger Ferenc alpolgármester vezényelte le a mézeskalács ház építését, majd Bálintné Eibel Izabella és Garner Zsuzsa díszítették ki azt. A faluban először 1990-ben állítottak „Mindenki karácsonyfáját”. Ez egyébként akkor épp Bálintné Eibel Izabella édesapjának ötlete volt. Izabella az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér vezetőjeként igyekszik minél több embert a programokra csábítani.

Visszatérve az adventi időszakra: két hete tartották a hagyományos adventi ráhangolódást, kézműves foglalkozással, játszóházzal, ezt idén összevonták egy szintén minden évben megrendezett látványos programmal, a Mikulás-futással.

– Ilyenkor a résztvevők Mikulás-sapkával a fejükön és szaloncukorral feltöltődve indulnak a kistótfalui elágazástól a művelődési házig. A gyerekek futva érkeznek, az idősebbek sétálnak, ezért ők tíz perc előnyt is kapnak, hogy nagyjából mindenki egyszerre érjen ide, ahol meleg tea és zsíros kenyér várja őket – mondta Izabella. Múlt vasárnap a német nemzetiségi önkormányzat által szervezett adventi vásárt tartották, a tegnapi zárórendezvényen, a karácsonyváró ünnepségen pedig minden gyerek ajándékcsomagot kapott, az iskolások és óvodások műsort adtak a helyieknek.

Vokányban szinte minden második ház ablaka is díszbe borul az ünnepekre. Ez az élő adventi naptár szintén Bálintné Eibel Izabella kezdeményezése volt. Mint elmondta, a lakók már ötödik éve díszítik az ablakaikat.

– Bárki kidíszítheti az ablakát, és ha egy számot is feltesz rá, azt lefotózzuk, és így minden nap egy élő adventi naptárat nyitogathatunk. Ebben az évben vendégablakok is nyílnak, ugyanis nem csak helyiek küldenek fotókat a díszes, számozott ablakaikról – mondta a közösségi tér vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!