Pécsi Egyházmegye

2019.02.24. 08:11

A böjtölés témakörét vitatták meg a hitoktatók

Közel harminc hitoktató vett részt a napokban azon a módszertani továbbképzésen, amelyet a Pécsi Egyházmegye hitoktatási irodája szervezett.

Wald Kata

A bazilika negyedik tornya is megújult, s kilátó lesz benne

Két mese segítségével dolgozták fel a résztvevők a böjt témakörét a Magtár Látogatóközpontban. A mesék középpontjában a teremtett világ szépsége, Isten végtelen emberszeretete, az ember kicsisége, törékenysége állt. A gyermekek életkorának megfelelő történetek, szimbólumok segítenek a mesén keresztül belépni a böjtbe, megragadni ennek a lényegét.

A módszertani továbbképzést Sipos Edit, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola Pedagógia-Kateketika Tanszékének oktatója vezette, aki a böjt témakörének feldolgozását Franz Kett német pedagógus padlóképes módszerén keresztül mutatta be. Az alapelveket Kett az emberkép kapcsán felmerülő kérdésekből határozta meg, így többek között fontos szerepet kap az egységesség, a megtapasztalás és az aktív részvétel. A gondolattársítás és a képzet­alkotás területei kerülnek előtérbe, a résztvevők ennek segítségével tudnak azonosulni más karakterekkel és helyzetekkel. Az egységes, értelemorientált pedagógia a közösségi létre, az élet értelmességének felfedezésére, a szépség iránti igény megélésére nevel. A leglátványosabb elem a foglalkozás során készülő padlókép, amely a közös alkotás örömére, a közösen választott célra irányítja a figyelmet.

A módszer bármilyen korosztálynál és bármilyen témával kapcsolatban alkalmazható.

Az eszközök egyszerűen beszerezhetők, otthon is előkészíthetők, a gyermeki kreativitás pedig izgalmassá és látványossá teszi a foglalkozásokat. A képzés márciusban folytatódik, a téma a húsvét lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!