Eltolják a biciklit?

2019.02.22. 20:00

Elfelejtett bringák: fél évig tárolják a begyűjtött járgányokat

Sajnos egyre gyakoribb jelenség Pécsen, hogy a kerékpárosok a biciklijüket oszlophoz, rácshoz lakatolják, így megnehezítik a gyalogosok közlekedését az amúgy is szűk belvárosi utcákon.

Zs. J.

Olvasónk hívta fel rá a figyelmet, hogy a városban egyre több biciklit hagynak a járdán tulajdonosaik, oszlopokhoz, rácsokhoz lelakatolva. Két problémát említett meg ezzel kapcsolatban panaszosunk. Egyrészt a keskeny belvárosi járdákon, így még nehézkesebb a közlekedés, a másik, hogy vannak olyan vasparipák, amelyek évek óta nem mozdultak el helyükről, és csak várják-várják a gazdájukat.

Az egyik ilyen kerékpár a Kisfaludy Sándor utcában díszeleg, évek alatt bátran ellenáll az időjárás viszontagságainak, a heves szélnek, a nyári viharoknak, hóviharnak, tűző napsütésnek. Majd tavaly szorgos kezek kezelésbe vették, először az első kerekét szerelték le, és vitték el, majd következtek a pedálok, az ülés. Lassan már csak a kerékpár váza maradt.

Megkerestük a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy ilyen esetben olvasóink kihez fordulhatnak panaszukkal. Mint válaszukban írták, az elhagyott kerékpárokkal kapcsolatos bejelentéseket a közterület-felügyeletnél tehetik meg, majd a közterület kezelője intézkedik azok elszállításáról. A pécsi városháza sajtóosztálya lapunknak elmondta, amennyiben közterületen gazdátlanul hagyott, láthatóan hosszú ideje egy helyszínen lévő lezárt kerékpárokról van szó, akkor a pécsi közterületeket kezelő Biokom Nonprofit Kft.-nél van lehetőség bejelentést tenni. E szervezet a kerékpárokat elszállítja és legalább hat hónapig gondoskodik őrzésükről.

Mint megtudtuk, eddig két alkalommal szállítottak el közterületen elhagyott kerékpárt. Ha a Pécsi Közterület-felügyelet munkatársai nem lezárt, gazdátlan kerékpárt, vagy egyéb dolgot találnak, azokat az önkormányzaton adják le, mint talált tárgyat. Az önkormányzatnál a jegyzőnek van hatásköre a talált tárgyak átvételére és őrzésére.

Hasonló problémával küzdenek más európai városok is, például a finnországi Jyväskylä egyetemi város.

– Az egyetemisták, akik a tanév végén elhagyják a várost, sokszor csak otthagyják valahol a kerékpárjukat, és soha többet nem jönnek vissza értük – közölte lapunkkal Nácsa János pécsi újságíró, aki több éve a városban él családjával.

Mint mesélte, ott a város időnként összegyűjti a hátrahagyott járműveket. Úgy csinálják, hogy a közterületesek egy cetlit tesznek a biciklikre. Ezen az szerepel, hogy két hét múlva, egy maghatározott időpontban begyűjtik a kétkerekűeket. Ha a tulajdonos nem szeretné, hogy elvigyék a bringát, akkor csak a cetlit kell levennie róla, így nem nyúl hozzá a város. A begyűjtött kerékpárokat még egy ideig tárolják, ha nem jelentkezik senki értük, akkor elárverezik, vagy közösségi járműként hasznosítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!