baranyai körkép

2019.02.01. 14:00

Van, ahol a füstölőben sincs biztonságban a hús

A téli időszakban gyakrabban fordul elő, hogy családi házak melléképületeiből lopnak el értékes berendezéseket, illetve jellemző ilyenkor az is, hogy a füstölőben tárolt húskészítményeknek kél lába.

Zsíros Krisztina

Házi füstölő

A téli időszakban jellemző, hogy családi házak melléképületeibe törnek be, onnan füstölt árut és nagy értékű szerszámgépeket visznek el. Szerencsés esetben a szomszédok, vagy a helyi polgárőrök épp rajtakapják a tetteseket, de olyan is előfordul, hogy a tolvajok a lopott áruk egy részét már eladták, mire rendőrkézre kerültek. A kár akár több százezer forint is lehet, éppen ezért érdemes elővigyázatosnak lenni, felkészülni a nem várt látogatókra.

Tavaly Baranyában is több ilyen eset történt. Egy oldi ház kamrájából, egy kiskassai házhoz tartozó melléképületből loptak el füstölt árut, Alsószentmártonban több melléképületből fűkaszát és motoros fűrészt vittek el. A rendőrség ezeknél elfogta a tetteseket.

Annak érdekében, hogy ne történjenek hasonló esetek, többet is tehetünk annál, minthogy lelakatoljuk a melléképület ajtaját.

Tanácsos például az értékes ingóságokról (műszaki cikkek, szerszámgépek, stb.) fényképet és részletes leírást készíteni, hogy a lopást követően a rendőrségnek használható információval tudjunk szolgálni. Ha ugyanis azonosíthatóvá válik az értéktárgy, nagyobb az esély arra, hogy azt visszakapja.

Azokon a településeken, ahol aktív a polgárőr-egyesület, lényegesen kevesebb ilyen eset történik, ugyanis folyamatos a jelenlét. Koch Irén, a Kistótfalui Polgárőr Egyesület elnöke elmondta, a polgárőreik szolgálaton kívül is figyelnek a szokatlan történésekre, résen vannak, ha nyitva találják a kertkaput, vagy ha idegen járművel találkoznak. A lakók egy-egy hűtőmágnest is kaptak, amelyen a nap 24 órájában hívható szám szerepel, ha bárhol segítségre van szükség.

Grünfelder Mátyás, a Drávacsehi Polgárőr Egyesület vezetője szerint szerencsére már a lakók – különös tekintettel az idősekre – sokkal elővigyázatosabbak. Az elmúlt időszakban itt sem történt betörés, köszönhetően a polgárőr és a rendőri jelenlétnek.

Programozható lámpa és jobb zárak

A modern biztonságtechnikai berendezések sokat számítanak, hiszen gyakran a látványuk is elriaszthatja a betörőket. Azt üzeni a betörőknek, hogy a ház tulajdonosa felkészült. A jó minőségű nyílászárók, korszerű zárak nehézséget jelentenek, így az ilyen ingatlanokba ritkábban történik sikeres betörés, sőt a legtöbb esetben már a kísérlet is elmarad.

Tévhit, hogy a betörő éjjel érkezik, ugyanis ők is tisztában vannak azzal, hogy esténként már otthon tartózkodnak az emberek, ezért sokkal inkább nappal járnak, amikor a legtöbben dolgoznak. Ilyenkor a kisebb zajok kisebb feltűnést is keltenek. Mozgásérzékelő felszerelésével felhívhatjuk a figyelmet az illetéktelen behatolókra, és el is riaszthatjuk őket.

Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a betörők nem kedvelik a kíváncsiskodó szomszédokat, tehát ha gyanús idegeneket látunk, kérdezzük meg, hogy mit, vagy kit keresnek.

Jegyezzük meg a kinézetüket és ha járművel közlekednek,

írjuk fel a rendszámot és hívjuk a rendőrséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!