Baranyai körkép

2019.03.30. 11:30

Már csak pár nap, és lejárnak a diákok

Már csak néhány nap, és lejár a diákigazolványok érvényessége, az előző félévben kiadott matrica hatálya.

A hónap végéig, azaz március 31-ig érvényes a diákigazolványokon a matrica. A köznevelési és felsőoktatási intézmények a 2018/2019-es tanév második félévében is matricákkal látják el az igazolványokat, amelyek így 2019. október 31-ig lesznek érvényesek. A 16 évesnél fiatalabb tanulók esetében azonban nem szükséges az érvényesítés, az ő igazolványuk enélkül is érvényes lesz.

Annak a diáknak, akinek a diákigazolványa a hónap végén lejár, és nem tanul tovább, illetve nem helyezkedik el munkahelyen, orvosi ellátásra pedig más jogcímen sem jogosult, az igazolvány lejártát követő negyvenhatodik naptól – május 16-tól – egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. Ez idén havonta 7500 forint, naponta 250 forint.

Ez azt is jelenti, hogy legkésőbb május 30-ig, az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság lejártát követő 15 napon belül be kell jelentkezni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz a 19T1011 jelű adat- és változásbejelentő lapon. A nyomtatvány a nav.gov.hu honlapról letölthető és benyújtható ügyfélkapun keresztül elektronikusan, vagy nyomtatva postán, illetve személyesen az ügyfélszolgálaton.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a tárgyhó utáni hó tizenkettedik napjáig átutalással vagy csekken lehet befizetni. Ugyanakkor lehetőség van arra is, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékot a volt diák helyett – hozzájárulásával és a NAV jóváhagyásával – más személy vagy szervezet fizesse meg.

Olcsóbb a mozi, a strand, a közlekedés

Addig, amíg diák valaki, szinte nem is realizálja, hogy az élet mennyi területén van hasznára a plasztikkártya. Aztán, ha vége szakad a boldog diákéveknek, akkor jövünk rá, hogy milyen jó dolgunk volt, hányféle szolgáltatást vehettünk igénybe kedvezményesen. Ha valaki a következő félévben már nem folytatja tovább tanulmányait, most vasárnapig utazhat diák­kedvezménnyel tömegközlekedésben, vagy vállalhat diák­munkát. De az érvényes diák­igazolványokkal más kedvezményeket is igénybe lehetett venni, például a még tanuló fiatalok olcsóbban mehettek színházba, moziba vagy strandra, illetve számos helyen kedvezményesen ebédelhettek és engedményeket kaphattak egy-egy kávézóban vagy bárban is.

Van alternatíva a fiatalok számára

Nem kell elkeseredniük a tanulmányaikat frissen befejező fiataloknak sem, ugyanis van egy kártya, amelyet ha megigényelnek, továbbra is olcsóbban utazhatnak, szórakozhatnak vagy vásárolhatnak. Az EYCA (European Youth Card Association) elnevezésű kártyát akkor lehet igényelni, ha valaki már nem jár egyetemre, főiskolára, azonban még nem töltötte be a 30. életévét. A 36 európai ország kedvezményrendszerére épülő ifjúsági kártya igénylőlapját az Oktatási Hivatal oldalán lehet megtalálni. Ugyanígy a nemzetközi, illetve hazai igénybe vehető kedvezmények listáját is. Többek között kultúra, szórakozás, sport vagy bevásárlás kategóriában is találhatunk a listában kedvezményeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!