Pécs

2019.03.31. 17:30

Rajnai László Kodolányiról írt időtálló monográfiát

Ifjúkori legszebb évei nyomán az elsősorban az ormánsági Vajszlóhoz kötődő, de Pécsváradon és Pécsett is élő Kodolányi Jánosról írt monográfia jelent meg a Pro Pannonia Kiadónál, az alkotója Rajnai László pécsi irodalomtörténész, kritikus, esztéta.

Mészáros B. Endre

Fotó: pixabay.com

A kötet sajátossága, egyben különös egyedisége is, hogy a mű eredetileg 1956-ban és 1962-ben készült, írója pedig már 17 éve nem él.

Rajnai László ugyanis határozott antimarxista nézetei miatt évtizedeken át nem kapott semmiféle nyilvánosságot, mondhatni csak a fiókjának írhatott. Vörösmarty Mihályról készült könyvének megjelenését ugyan halála évében 2001-ben még megélte, de a Kodolányi monográfia első részének kiadását (2002) már nem. Most pedig ezt az anyagot kiegészítették a Rajnai-féle 1962-es folytatással, és ez a rész, valamint a teljes egész Kodolányi monográfia először kerül így a közönség elé.

Rajnai Lászlóról tudni kell, hogy korának igen tehetséges irodalmára volt, Várkonyi Nándorral, Kodolányi Jánossal is aktív kapcsolattal. Utóbbival idővel a barátsága megromlott, s hogy miért, miként alakult az évtizedek során kettejük viszonya, azt is megtudhatjuk ebből a 270 oldalas négy nagy fejezetből álló könyvből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!