Baranyai körkép

2019.04.18. 18:10

A devizakölcsönök ügye is téma volt

A tavalyi évben majdnem 39 ezer ügy érkezett a Pécsi Törvényszékre és bíróságaira, ami közel hat százalékkal volt kevesebb a 2017-es évhez képest.

Zs. J.

Fotó: Löffler Péter

A Pécsi Ítélőtábla és a Pécsi Törvényszék 2018. évi működéséről szóló sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az elmúlt évben a befejezett ügyek száma meghaladta a bíróságokra érkezett ügyek számát.

Újságírói kérdésre, hogy a korábban tapasztalható bírói túlterheltségben történt-e változás, Túri Tamás, a Pécsi Ítélőtábla megbízott elnöke közölte, hogy csökkentek az ügyszámok, ám a bonyolultságuk, társadalmi érzékenységük megváltozott.

Hozzátette, a bíráknak állandóan fel kell frissíteniük, újítaniuk tudásukat. Példaként a deviza alapú kölcsönöket említette, ami megköveteli a bíráktól, hogy nyitottak legyenek az Európai Unió döntéseire, a Kúria határozataira, jogegyesítő törekvésekre. A büntetőügyeknél pedig új tendenciák jelentek meg: a pénzmosás, kiberbűnözés, dizájnerdrogok. Ez begyűrűzik az igazságszolgáltatásba is, ami azt jelenti, hogy a büntetőbíróknak ezekre fel kell készülniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!